Οι οικογενειακοί μας δράκοι

της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή

Η Πινακοθήκη της πόλης διοργανώνει διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά δημοτικού σχολείου με θέμα τους δράκους. Ο Γιάννης διαπιστώνει πως δύο συμμαθητές του τα καταφέρνουν καλύτερα από κείνον, γιατί, μεταξύ άλλων, δέχτηκαν βοήθεια από γονείς κι αδέλφια. Έτσι, ο Γιάννης συλλαμβάνει μια ιδέα για να κερδίσει αυτός το βραβείο. Θα τα καταφέρει;

Η Χρυσάνθη Τσιαμπαλή γράφει μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τον ρόλο της βοήθειας που δεχόμαστε στη ζωή μας από τα μέλη της οικογένειάς μας και πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα κάτι τέτοιο. Μέσα από απλές προτάσεις και διάφορες εξελίξεις βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν πως είναι καλό να δεχόμαστε βοήθεια, ακόμη καλύτερο όμως είναι να παίρνουμε αυτήν την εμπειρία ή τη δεύτερη γνώμη και να την προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα, στη δική μας προσωπικότητα, ώστε να γίνουμε καλύτεροι και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Ο Γιάννης απογοητεύεται από τις ιδέες των γονιών και της αδελφής του, με αποτέλεσμα να στραφεί στον εαυτό του και να κάνει κάτι μόνος του, οπότε… Αυτό ας το αφήσω καλύτερα στα παιδιά να το ανακαλύψουν μόνα τους. Η εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση είναι χαριτωμένη και πολύχρωμη, με τις διαφορετικές απεικονίσεις δράκων να με κάνουν να κλαίω από τα γέλια: άλλος κρατάει μια μαργαρίτα, άλλος παίζει σαξόφωνο, άλλος κρατάει ομπρέλα! Η σχολική και οικογενειακή ζωή του παιδιού παρίσταται μόνο με όσα χρειάζονται για να δημιουργηθεί το οικείο περιβάλλον ενώ ο φανταστικός κόσμος του Γιάννη γύρω από τους δράκους δίνεται με ποικίλες αναπαραστάσεις και χρώματα.

«Οι οικογενειακοί μας δράκοι» είναι μια τρυφερή ιστορία που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς να αλληλεπιδρούμε με την οικογένειά μας, πώς να ζητάμε βοήθεια και πώς να τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουνε να κάνουμε κάτι μόνοι μας. Το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά από 7 ετών και πάνω και ανήκει στη Σειρά κατανόησης και ανάγνωσης «Φρούτα», στο στάδιο «Διαβάζω μικρά κείμενα». Η σειρά «Φρούτα» είναι «μια πρώτη γεύση από το πολύχρωμο περιβόλι της λογοτεχνίας, με ελκυστική εικονογράφηση και αισθητική αρτιότητα», ταυτίζεται με το γλωσσικό επίπεδο του παιδιού και το βοηθάει να διαχειρίζεται συναισθήματα με τέτοιο τρόπο που να αγαπήσει το διάβασμα.

Πάνος Τουρλής