Οι μουσικοί

της Αγγελικής Δαρλάση

Έχετε σκεφτεί ποτέ πώς ήταν οι Μεγάλοι Έλληνες… μικροί; Τι ήταν αυτό που καθόρισε τη ζωή τους και χάραξε την πορεία που ακολούθησαν; Πώς συμπεριφέρονταν ως παιδιά, τι σκέφτονταν, τι έκαναν; Η Αγγελική Δαρλάση, με επισταμένη έρευνα και τη χαρισματική πένα της, στο τρίτο βιβλίο της σειράς, μας παρουσιάζει εμβληματικές προσωπικότητες από τον χώρο της μουσικής. Κινητήριος μοχλός για τα κείμενά της: «…κάποτε θα είσαι κι εσύ μεγάλος, γράφοντας κι εσύ τις δικές σου σελίδες στη δική σου ιστορία, εμπνέοντας κι άλλους με όσα έχεις καταφέρει».

Ο Νίκος Σκαλκώτας με τις παύσεις της ζωής, ο Βασίλης Τσιτσάνης που ο πατέρας του του απαγόρευε ν’ αγγίξει το μπουζούκι, η Μαρίκα Νίνου με τη χαρισματική φωνή της, το ασχημόπαπο Μαρία Κάλλας, ο Μίκης Θεοδωράκης με τις ανεπούλωτες πληγές, ο Μάνος Χατζηδάκις σε μια μοναδική Ανάσταση στην Ξάνθη, η Δόμνα Σαμίου που δεν ήθελε τα γράμματα παρά μόνο να τραγουδάει, ο Νίκος Ξυλούρης με τη λύρα του και η Αρλέτα με τα όνειρά της ζωντανεύουν μέσα στις σελίδες του βιβλίου με λυρισμό και αμεσότητα και χαρίζουν απλόχερα τις ζωές τους στους αναγνώστες από 8 ετών και πάνω. Μεταφορές και παρομοιώσεις, παραστατικοί διάλογοι, ρεαλισμός είναι μερικά μόνο από τα θετικά χαρακτηριστικά των κειμένων που βασίζονται σε συνεντεύξεις, ιδιόχειρες σημειώσεις ή αυτοβιογραφίες των καλλιτεχνών και με ταξίδεψαν από την Τήνο ως την Άρτα και τη Γενεύη και από την Αθήνα ως το Αιτωλικό. Η εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου κρατάει τα γενικά χαρακτηριστικά των προσωπικοτήτων και τα μικραίνει ηλικιακά δημιουργώντας ενδιαφέρουσες εικονογραφικές απόψεις. Το φόντο για την ολοσέλιδη αποτύπωση καθενός και τα διακοσμητικά στοιχεία που στολίζουν το υπόλοιπο κείμενο αναμιγνύουν αυθεντικές φωτογραφίες με σχέδια και χρώματα δημιουργώντας το ιδανικό αέρινο και φαντασιακό περιβάλλον.

Οι Μεγάλοι Έλληνες μουσικοί και τραγουδιστές επιστρέφουν στα νιάτα τους και στα πρώτα τους βήματα με τη συγγραφική επιδεξιότητα της Αγγελικής Δαρλάση και γνωρίζουμε από κοντά προσωπικότητες που θεμελίωσαν την ελληνική μουσική και την έκαναν γνωστή σα πέρατα του κόσμου. Η κάθε προσωπικότητα συνοδεύεται από χρονολόγιο και το βιβλίο κλείνει με την απαραίτητη βιβλιογραφία. Τέλος, υπάρχει QR Code για όσους θέλουν να κατεβάσουν το εκπαιδευτικό υλικό που συμπληρώνει το βιβλίο.

Πάνος Τουρλής