Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο

του Αντώνη Ζαρίντα

Η Κοσμόπολη, μια πόλη με πολλούς ανθρώπους και πολλά καλώδια που τους ένωναν όλους κινδυνεύει να βυθιστεί. Οι κάτοικοί της περνούν καθημερινά ατέλειωτες ώρες με τα κινητά τους και την τηλεόραση. Έτσι η Κοσμόπολη θα βουλιάξει από το βάρος των πληροφοριών! Υπάρχει άραγε σωτηρία; Πώς θα βοηθήσει την κατάσταση η μικρή Μαριάνθη που ανησυχεί πολύ για το ζοφερό μέλλον; Ποιος φτιάχνει τις πληροφορίες και γιατί; Γιατί διψάμε συνέχεια για περισσότερη πληροφόρηση;

Ο συγγραφέας δημιουργεί ένα συναρπαστικό δυστοπικό σύμπαν και δομεί έτσι την ιστορία της που να δείξει στους μικρούς αναγνώστες τον κορεσμό από την πληροφορία στη δική μας εποχή και τον έλεγχο που απαιτείται για τη σωστή τους χρήση. Καταιγισμός λέξεων, εικόνων, ήχων σε καθημερινή βάση διαβρώνει σταδιακά τους κατοίκους, οι οποίοι καταβροχθίζουν κάθε πληροφορία από φόβο μη χάσουν κάποια σημαντική ανάμεσά τους μα όσο πιο πολλές αποδέχονται τόσο περισσότερες δημιουργούνται. Πώς θα αντιμετωπίσουν λοιπόν τον κίνδυνο; Είναι σωστό και πρακτικό το σχέδιο του Προέδρου; Η μικρή Μαριάνθη εντυπωσιάζεται από το πόσο εύκολα και χωρίς να σκεφτεί παρασύρεται ο κόσμος από τα λόγια κάποιου που μιλάει με σοβαρό τρόπο. Στην προσπάθειά της να βρει λύση στο πρόβλημα ζει μια σειρά περιπετειών μέσα από τις οποίες μαθαίνει καλύτερα τον ρόλο και τη χρήση της δημοσιογραφίας και των εφημερίδων (εύληπτα και απλά δίνονται οι βασικές έννοιες της δημοσιογραφίας), πόσο εύκολα μπορούν να μετατραπούν οι ψεύτικες ειδήσεις σε αληθινές (δεν είναι τυχαίο που το Νησί των Ειδήσεων όπου κατασκευάζονται είναι κατακίτρινο), πόσο χρήσιμες είναι οι διαφημίσεις κλπ. Η εικονογράφηση της Πετρούλας Κρίγκου είναι σουρεαλιστική και πολύχρωμη, βοηθάει ουσιαστικά τη φαντασία του συγγραφέα να αποτυπωθεί στο χαρτί και παίζει συχνά με τους συμβολισμούς και τις έννοιες του κειμένου.

Οι πολλές πληροφορίες θολώνουν τη σκέψη και όσο οι άνθρωποι κατασκευάζουν ειδήσεις χωρίς να ενδιαφέρονται για την αλήθεια τόσο θα αδιαφορούν για την αλήθεια στη δική τους ζωή. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις μες στο χάος την αλήθεια, δεν πρέπει όμως να σταματήσεις ούτε στιγμή να την αναζητάς και όπλο σε αυτό είναι η κριτική, την οποία ο συγγραφέας επεξηγεί εξίσου εύληπτα και καθοδηγεί σωστά τους μικρούς αναγνώστες στο πώς να αποδομούν μια πληροφορία και πόσο σημαντικό θα είναι αυτό για τη σκέψη τους. «Οι ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον κόσμο» είναι μια συναρπαστική ιστορία που συστήνει στα παιδιά από 8 ετών και πάνω τον κορεσμένο κόσμο της πληροφορίας, τους εξηγεί πώς μπορούν να γλυτώσουν από αυτόν και ταυτόχρονα εξιστορεί το παρελθόν και, γιατί όχι, το μέλλον των μέσων ενημέρωσης και της επικοινωνίας.

Πάνος Τουρλής