Οδύσσεια (Γνωρίζω τη μυθολογία)

της Ιωάννας Μπαμπέτα

Η Οδύσσεια του Ομήρου, κατάλληλα διασκευασμένη για παιδιά από 4 ετών και πάνω, περιγράφει τις περιπέτειες του Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης, που προσπαθούσε να γυρίσει στην πατρίδα του, μετά τον δεκαετή πόλεμο της Τροίας. Μέσα από συναρπαστικές περιπέτειες, οι μικροί αναγνώστες θα γνωρίσουν καλύτερα το υπέροχο επικό ποίημα που έχει αλλάξει για πάντα τον κόσμο της λογοτεχνίας.

Η Ιωάννα Μπαμπέτα, πότε με ποιητικό και πότε με πεζό λόγο, καταφέρνει να τραβήξει από την αρχή την προσοχή των παιδιών με το προσεγμένο λεξιλόγιο και την επιμέλεια με την οποία διασκεύασε το πρωτότυπο κείμενο. Κίκονες, Λωτοφάγοι, Κύκλωπες, Κίρκη, Σειρήνες, Ποσειδώνας, Σκύλλα και Χάρυβδη και άλλοι εχθροί θα δυσχεράνουν το ταξίδι της επιστροφής και ταυτόχρονα θα χαρίσουν συναρπαστικές ώρες ανάγνωσης.  Παρατίθενται σχεδόν όλα τα σημαντικά αποσπάσματα της Οδύσσειας, ακόμη κι οι νεκροί της νέκυιας ραψωδίας, το περιστατικό με τον ζητιάνο Ίρο, ο έρωτας της Κίρκης, όλα, δοσμένα με τέτοιο τρόπο που θα κρατάνε τον μικρό αναγνώστη αιχμάλωτο μέχρι κυριολεκτικά την τελευταία σελίδα.

Η εικονογράφηση του Θάνου Τσίλη ζωντανεύει με τον πιο κατάλληλο τρόπο όλες αυτές τις περιπέτειες που ζει ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Φως και σκιά, τραγικά και ευτυχισμένα γεγονότα εναλλάσσονται μέσα από μια πολύ καλή εικονογράφηση, γεμάτη ιδέες και ευρηματικότητα. Προσέξτε πώς αποδόθηκαν οι νεκροί όταν ταξίδεψε ο Οδυσσέας στον Κάτω Κόσμο, πόσο στενοχωρημένη είναι η Κίρκη όταν πρέπει ο Οδυσσέας να φύγει και πώς αγκαλιάζει ο Λαέρτης τον χαμένο του γιο. Αποφεύγονται τα αιματηρά γεγονότα και ο εικονογράφος διαλέγει να αναπαραστήσει τις πιο κρίσιμες σκηνές του έργου με ένταση και αδρότητα. Πολύ δυνατή λοιπόν η πένα του Θάνου Τσίλη και αστείρευτη η φαντασία του.

Η σειρά «Γνωρίζω τη μυθολογία» μόλις απέκτησε τον ένατο τίτλο της, αφιερωμένο στην «Οδύσσεια» του Ομήρου. Η προσεγμένη και μελετημένη διασκευή από την Ιωάννα Μπαμπέτα και η ζωηρή, έντονη εικονογράφηση του Θάνου Τσίλη συναποτελούν μια περιπέτεια που θα αγαπήσουν τα μικρά παιδιά που ταυτόχρονα θα μάθουν για τις περιπέτειες του θρυλικού βασιλιά με τον καλύτερο τρόπο.

Πάνος Τουρλής