Ο φίλος μου ο Διαβητούλης

της Κωνσταντίνας Φραντζεσκάκη

Ο Μιχάλης είναι ένα μικρό παιδί που τελευταία δεν αισθάνεται καλά. Οι εξετάσεις έδειξαν πως έχει διαβήτη και ξαφνικά όλα αλλάζουν στην καθημερινότητά του. Ευτυχώς όμως έχει πλάι του τον φιλαράκο του, τον Διαβητούλη. Τελικά τι είναι ο διαβήτης και πώς μπορεί να ζήσει κάποιος με αυτόν; Τι χρειάζεται να προσέχει και πώς να φροντίζει τον εαυτό του; Είναι κάτι τρομακτικό ή αντιμετωπίζεται; Ένα διδακτικό βιβλίο που απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις του ασθενούς, των φίλων και των συγγενών του.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά από 7 ετών και πάνω και απαντά με εύληπτο τρόπο και πολύ ωραία εικονογράφηση σε όλες τις απορίες που μπορεί να έχει κάποιος γύρω από αυτήν την ασθένεια. Στο κείμενο παρουσιάζονται με αισιοδοξία, επιστημονικά παραδείγματα, τεκμηριωμένη βιβλιογραφία και εύκολα κατανοητή γλώσσα όλα τα στάδια της καθημερινότητας για κάποιον που πάσχει από διαβήτη. Η κυρία Φραντζεσκάκη κατανοεί απόλυτα όλους τους φόβους και τις πρακτικές δυσκολίες ενός μικρού παιδιού και καταφέρνει να μεταλαμπαδεύσει αυτήν την αγάπη της και τις πληροφορίες σε ένα εύλπητο κείμενο, εικονογραφημένο τόσο παραστατικά και όμορφα!

Με αφορμή τον διαβήτη, η συγγραφέας μιλά για την υγιεινή διατροφή, τη σωματική άσκηση και για τις συναναστροφές με τους συνομηλίκους και όλο το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρα και κινείται ένα παιδί: σχολικό, οικογενειακό, κοινωνικό κλπ. Καταγράφονται αναλυτικά αλλά με προσιτό τρόπο τα εργαλεία που πρέπει να έχει μαζί του ο ασθενής, ο τρόπος που θα μετράει το ζάχαρό του, τις επιπλοκές που ίσως παρουσιαστούν (υπεργλυκαιμία και υπογλυκαιμία) καθώς και μικρά μυστικά για καλύτερη ζωή. Ποτέ η ασθένεια δεν είναι καλοδεχούμενη στη ζωή κάποιου και ακόμη κι αν παρουσιαστεί με διασκεδαστικό και απλό τρόπο δεν παύει να είναι ανεπιθύμητη. Εδώ όμως, κάτι τα παραδείγματα, κάτι η εικονογράφηση, κάτι τα αστεία περιστατικά, το κλίμα ελαφραίνει αρκετά και είμαι σίγουρος πως όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο θα νιώσει έτοιμος και καλά πληροφορημένος είτε να ζήσει με τον διαβήτη είτε να βοηθήσει όποιον γνωρίζει με αυτόν τον τρόπο ζωής.

«Ο φίλος μου ο Διαβητούλης» είναι ένα τεκμηριωμένο και κατανοητό βιβλίο για τον τρόπο αντιμετώπισης και συμβίωσης με τον διαβήτη, κατάλληλο για όσους πάσχουν ή βοηθούν ανθρώπους που πάσχουν από αυτό. Έξυπνο, ευρηματικό, εικονογραφημένο όμορφα και απλά, θα βοηθήσει ουσιαστικά μικρούς και μεγάλους.

Πάνος Τουρλής