Ο υπέροχος Γκάτσμπυ

του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ

«Ο υπέροχος Γκάτσμπυ» («The great Gatsby») είναι μυθιστόρημα του Francis Scott Fitzgerald που δημοσιεύθηκε το 1925 και διαπραγματεύεται θέματα όπως τις διαφορές ανάμεσα στον πλούτο που κληρονομήθηκε και σε αυτόν που δημιουργήθηκε από την αρχή, τα όρια της απελπισμένης αγάπης και της ζήλιας, τη νωχελικότητα μιας τρυφηλής και ρηχής ζωής απέναντι στην καθημερινότητα «των υπολοίπων» και άλλα ενώ χαρακτηριστική είναι η κυνική στάση του συγγραφέα απέναντι στο αμερικανικό όνειρο. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη εκείνης της δεκαετίας και αφορά τη γνωριμία και τις επαφές του αφηγητή, Νικ Κάραγουεϊ, με τον μυστηριώδη κα πάμπλουτο Τζέι Γκάτσμπυ που θέλει απελπισμένα να επανασυνδεθεί με την πρώην του, Νταίζη Μπιουκάναν.

Οι εκδόσεις Μίνωας κυκλοφόρησαν σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά το ομότιτλο graphic novel του Fred Fordham (διασκευή) και της Aya Morton (εικονογράφηση) που αποτυπώνει με κομψότητα, ρεαλισμό και παραστατικότητα μα πάνω απ’ όλα με σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο το σύμπαν του «Υπέροχου Γκάτσμπυ». Εικόνες αστικής ζωής, σχέδια που λες και θα σου μιλήσουν, η Νέα Υόρκη με τη δική της σαγηνευτική φωνή αφήνονται στο μαγικό χέρι της καλλιτέχνιδος και συγκροτούν ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα. Οι εικόνες είναι κυρίως μεγάλου μεγέθους, κάτι που δίνει χώρο σε άφθονες λεπτομέρειες και αφορμή για προσεγμένη αναπαράσταση της εποχής. Οι φιγούρες έχουν έντονη κίνηση, σα να βλέπεις κομμένα καρέ από ταινία οπότε ένιωθα μια ένταση και μια σιωπηλή αναμονή για τη συνέχεια σε κάθε ένα από αυτά, όπου αποτυπώνονταν ποικίλες οπτικές γωνίες, απρόσμενη προοπτική και ποικίλα χρώματα. Απόλαυσα τις σελίδες 48-49, ένα αξιοπρόσεκτο καλλιτεχνικό «σαλόνι» ενώ στις σελίδες 90-91 η εικονογράφος παίζει υπέροχα με τις παρένθετες εικόνες σ’ ένα εντυπωσιακό λόμπι ξενοδοχείου. Τα ρούχα, η αρχιτεκτονική, το στυλ, τα αυτοκίνητα, όλα απεικονίζουν τη δεκαετία του 1920 με σωστό τρόπο. Η ιστορία εξελίσσεται ικανοποιητικά, αν και φαίνεται πως το αυθεντικό μυθιστόρημα βασίζεται πολύ στο κείμενο, στις λέξεις, στο συναίσθημα και όχι στη δράση, ο διασκευαστής πάντως έχει κάνει σκληρή δουλειά για να τραβήξει το κοινό μέσω του graphic novel στο καθαυτό μυθιστόρημα. Προσωπικά έχω μείνει ικανοποιημένος από τη φροντισμένη αυτήν έκδοση και θέλω πολύ να έρθω σε επαφή με το πρωτότυπο έργο.

«Ο υπέροχος Γκάτσμπυ» είναι ένα εμβληματικό μυθιστόρημα των αρχών του 20ού αιώνα που κατατάσσεται ανάμεσα στα σημαντικότερα της αμερικανικής λογοτεχνίας και τώρα, χάρη σ’ ένα υποδειγματικό πάντρεμα λέξεων και εικόνων, κυκλοφορεί σε graphic novel, ξανασυστήνοντας με μοναδική αισθητική στο ευρύτερο κοινό ένα κλασικό κείμενο που αξίζει να διαβαστεί ξανά και ξανά. Στο βιβλίο υπάρχει και QR Code ώστε μέσω του Spotify να ακούσουμε τα τραγούδια που επέλεξε ο εκδότης του βιβλίου για συντροφιά όσο βυθιζόμαστε στον κόσμο του Francis Scott Fitzgerald.

Πάνος Τουρλής