Ο Πειρατής της Αγάπης και η Θαλασσονεράιδα

της Μαργαρίτας Παπακώστα

Κάθε δέκα χρόνια στο Ιερό Νησί των πειρατών γίνεται η μεγάλη συνάντηση των γενναίων των θαλασσών. Αυτήν τη φορά ο Καρχαρίας έχει στα χέρια του ένα σχέδιο για κυνήγι θησαυρού και ζητά τη βοήθεια του Κοκκινοτρίχη, ο οποίος όμως, έχοντας γνωρίσει τη Θαλασσονεράιδα, αποφάσισε να γίνει καλός και να σταματήσει τα πειρατικά κουρσέματα. Όνειρό του είναι να ζήσει στο νησί της Αγάπης και βάζει πλώρη για κει. Θα τα καταφέρει να φτάσει;

Το παραμύθι είναι μια συναρπαστική περιπέτεια για παιδιά από 4 ετών και πάνω και δείχνει με έξυπνο τρόπο τα προτερήματα της αγάπης, της ηθικής και της αρετής. Η Θαλασσονεράιδα προσμένει τον πειρατή της και του αναθέτει κάποιους άθλους για να βοηθήσει τους φίλους της, στο τέλος όμως μια αναπάντεχη έκπληξη τους περιμένει όλους. Το κείμενο δίνει βάρος στους διαλόγους παρά στην αφήγηση και τα νοήματά του είναι σημαντικά για τη διάπλαση των μικρών αναγνωστών. Ο βοηθός του Κοκκινοτρίχη, Μαριδάκης, είναι η κωμική νότα του παραμυθιού που αλαφραίνει τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας με την αλλόκοτη συμπεριφορά του και το δηκτικό του χιούμορ.

Η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα ζωντανεύει τον κόσμο των πειρατών και παραθέτει ένα σωρό συναρπαστικές λεπτομέρειες, όπως σεντούκια, καράβια, ζώα της θάλασσας, σημαίες, σπαθιά και άλλα. Η στιβαρότητα των πειρατών αντιδιαστέλλεται με τη χαριτωμένη μορφή της Θαλλασονεράιδας και ο βυθός είναι γεμάτος από είδη ζωής που δεν περιμένει κανείς πως θ’ ανταμώσει! Ο Μαριδάκης είναι γλυκύτατος και χαριτωμένος και ο Κοκκινοτρίχης έχει μερικές φορές μια σκεπτικότητα και άλλες μια αποφασιστικότητα στο βλέμμα. Οι εικόνες συνοδεύουν ιδανικά το κείμενο και βοηθάνε στην καλύτερη οπτικοποίησή του.

Το παραμύθι βασίζεται στη διαδραστική αυτοσχεδιαστική παράσταση που πρωτοπαίχτηκε το 2015 από τη θεατρική ομάδα του Πολύτεχνου, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά συμμετείχαν στο έργο χωρίς να γνωρίζουν τα λόγια ή τους ρόλους. Έτσι, το κείμενο αυτό εμπλουτίστηκε, ντύθηκε με πρωτότυπα τραγούδια τα οποία μπορεί κάποιος να ακούσει με το QR Code που υπάρχει στην αρχή του βιβλίου κι έτσι το παραμύθι να μετατραπεί και πάλι σε παράσταση και, γιατί όχι, σε διαδραστικό παιχνίδι. Σε αυτό συμβάλλουν οι αναλυτικές οδηγίες του κυνηγιού του χαμένου θησαυρού που υπάρχουν στις τελευταίες σελίδες κι έτσι τα παιδιά μπορούν να απασχοληθούν για ώρες, παίζοντας όμορφα και χρησιμοποιώντας το μυαλό και το σώμα τους. «Ο πειρατής της Αγάπης και η Θαλασσονεράιδα» είναι μια τρυφερή ιστορία αγάπης που πρυτανεύει τις αρετές και τα προτερήματα της αγάπης, της δοτικότητας, της γενναιότητας και της φιλίας, και κεντρίζει τη φαντασία των παιδιών με τα τραγούδια και τα παιχνίδια που τη συνοδεύουν.

Πάνος Τουρλής