Ο Μπαρτόλο με τα κόκκινα γυαλιά

της Λιάνας Δενεζάκη

Ο Μπαρτόλο έχει ένα ζευγάρι τεράστια κόκκινα γυαλιά και οι συμμαθητές τον κοροϊδεύουν γι’ αυτά, πληγώνοντάς τον. Μια μέρα όμως ανακαλύπτει τυχαία μια κόκκινη κλωστή που τον οδηγεί στη χώρα των παραμυθιών. Πώς θα μπορέσουν οι ήρωες των παιδικών μας χρόνων να βοηθήσουν τον Μπαρτόλο να βρει τη χαμένη του αυτοπεποίθηση;

«Κόκκινη κλωστή δεμένη, στου Φίγκαρο το πόδι μπερδεμένη, δώσ’ της κλότσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει». Μόνο έτσι θα μπορέσει κάποιος να ταξιδέψει στη χώρα των παραμυθιών και να γνωρίσει πρόσωπα και πράγματα που θα τον βοηθήσουν να βελτιωθεί ψυχολογικά και όχι μόνο. Ο Μπαρτόλο, με τον γάτο του, τον Φίγκαρο, ζουν μια μαγική περιπέτεια που τους δείχνει πως ο καθένας μας είναι διαφορετικός και γι’ αυτό η αξία μας είναι μοναδική.

Πράγματι, από προσωπική εμπειρία, έζησα περίπου τις ίδιες δύσκολες στιγμές με τον ήρωά μας στα σχολικά μου χρόνια κι έτσι κατέφυγα από νωρίς στα παραμύθια και στις εικονογραφημένες σελίδες. Όχι για να κρυφτώ και να αποφεύγω τα προβλήματα γύρω μου αλλά για να τα αντιμετωπίζω με καλύτερα επιχειρήματα και μεθόδους. Έτσι κι εδώ, η συγγραφέας και εικονογράφος δείχνει στα μικρά παιδιά (από 4 ετών και πάνω) πως δεν πρέπει να ενοχλούμε ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από μας σε εξωτερικά χαρακτηριστικά ή τρόπο νόησης και αντίληψης, γιατί αυτή είναι η μαγεία του κόσμου που μας περιβάλλει: η μοναδικότητά μας και τα ιδιαίτερα γνωρίσματά μας!

Η εικονογράφηση είναι πανέμορφη, με έντονα χρώματα, χαρούμενη, γεμάτη αστείες και σοβαρές φατσούλες, εκφραστικότητα και το απαραίτητο παιχνίδισμα που χρειάζεται ως κίνητρο το παιδί για να βυθιστεί στις σελίδες της ιστορίας.

«Ο Μπαρτόλο με τα κόκκινα γυαλιά» θα ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες με τη βοήθεια αγαπημένων παιδικών ηρώων σε μια όμορφη χώρα και θα βελτιώσει μέσα από το παιχνίδι και την ανάγνωση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.