Ο Μπέντζι και ο γιγάντιος χαρταετός

του Άλαν Σ. Φοξ

Ο Μπέντζι ζει σε μια παραλία όπου φυσάει δυνατός αέρας, κάτι ιδανικό για πέταγμα χαρταετού. Το παιδί αγαπάει τον καθαρό και πολύχρωμο ουρανό και τους χαρταετούς και ξοδεύει το χαρτζιλίκι του για σπάγκο και άλλα υλικά. Τους αγαπάει τόσο πολύ που δέχεται να κάνει θελήματα των γονιών του για να μαζέψει τα χρήματα κι όταν φτάνει η πολυπόθητη, χορταστική μέρα για τον αγαπημένο του χαρταετό καταλαβαίνει τι σημαίνει πραγματική αγάπη και τότε…

Τρυφερή, συγκινητική ιστορία για παιδιά από 6 ετών και πάνω, γεμάτη ιδέες και νοήματα που μου έφεραν δάκρυα στα μάτια, όπως για παράδειγμα αν θέλεις κάτι πολύ πρέπει να κοπιάσεις για να το αποκτήσεις, ή να έχεις αποφασιστικότητα για να πετύχεις τους στόχους σου και επιμονή, και επίσης να απολαύσεις αυτό που απέκτησες αλλά να το αγαπάς τόσο πολύ που όταν έρθει η ώρα να καταλάβεις τι πραγματικά αυτό θέλει και να σεβαστείς την επιθυμία του, όσο και να πονάει εσένα αυτό και πολλά άλλα! Μπράβο, Μπέντζι!

Η εικονογράφηση της Eefje Kuijl ζωντανεύει με υπέροχα χρώματα και ρεαλισμό την περιοχή όπου ζει ο Μπέντζι και τους χαρταετούς που αγοράζει, κατασκευάζει ή επιδιορθώνει. Πόσα χρώματα και πόσα σχήματα γεμίζουν τον ουρανό της παραλίας, πόσα παιχνίδια έχει το μαγαζί όπου πηγαίνει ο μικρός μας ήρωας (και τι πρωτότυπο να είναι το κατάστημα ένα τροχόσπιτο, κάτι που δείχνει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, απόλυτα ταιριαστό όμως με την καθημερινότητα σε μια παραλία), Πόσο μου άρεσαν οι λεπτομέρειες στον κήπο του παιδιού, με το σπιτάκι για τα πουλιά, τα λουλούδια με τις μέλισσες, πόσο γέλασα με τη φάτσα του σκυλιού που ακολουθεί το μικρό του αφεντικό παντού και με τα κρυμμένα ποντικάκια στην τελευταία σελίδα! Η άφθαστη τέχνη της εικονογράφου μου χάρισε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα που έχω δει ζωγραφισμένα και προσέξτε με πόσο ρεαλισμό φαίνεται η κούραση και η εξάντληση από το παιχνίδι στον μικρό Μπέντζι όσο πλησιάζουμε στο τέλος της ιστορίας! Μια από τις ωραιότερες ιστορίες για παιδιά που έχω διαβάσει!

Πάνος Τουρλής