Ο Ασπροδόντης

του Τζακ Λόντον

Ο Ασπροδόντης μεγαλώνει στα χέρια άκαρδων και σκληρών ανθρώπων, αναγκάζεται να σέρνει έλκηθρα και καβγαδίζει σε αγώνες με άλλα σκυλιά. Ώσπου χάρη στον Σκοτ γνωρίζει την αγάπη και τον σημαντικό της ρόλο στη ζωή του. Χάρη στις εκδόσεις Μίνωας, το διαχρονικό αυτό έργο του Jack London είναι τώρα διαθέσιμο για μικρότερες ηλικίες που θα το αγαπήσουν εξίσου.

Η Μαρία Δασκαλάκη έχει κρατήσει τους σημαντικότερους άξονες στην πλοκή του μυθιστορήματος κι έχει διασκευάσει με αγάπη και μεγάλη προσοχή το διαχρονικό αυτό κείμενο. Έχει δώσει έμφαση στα υπέροχα μηνύματα του συγγραφέα, την αγάπη, την ελπίδα, την εμπιστοσύνη, που γεννιούνται σιγά σιγά μέσα από στιγμές βίας και μίσους κι έχει δώσει σωστά τις εναλλαγές στον χαρακτήρα του ζώου. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν για βασικές και σημαντικές αξίες που θα εμπλουτίσουν και θα βελτιώσουν τον χαρακτήρα και τον ψυχισμό τους και θα έρθουν πιο κοντά στη φύση και στα ζώα, από σεβασμό και ενδιαφέρον. Οι εναλλαγές στη ζωή του Ασπροδόντη θα συναρπάσουν τα παιδιά και το τέλος θα είναι γλυκό και χαρούμενο.

Η εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου κρατάει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ένδυσης και εμφάνισης της εποχής και αναπαριστά το μυθιστόρημα με όμορφα χρώματα και ποικίλες οπτικές γωνίες. Μου άρεσε πολύ η αποτύπωση του ηττημένου Ασπροδόντη, γιατί, παρ’ όλα τα αίματα και τον φόβο στο βλέμμα δε γεννά απέχθεια ή τρόμο στα παιδιά. Η άγρια φύση των αμερικανικών βουνών και τα χιονισμένα τοπία ζωντανεύουν εξαίσια και με ταξίδεψαν πιο κοντά στην εποχή και τον τόπο όπου διαδραματίζεται το κείμενο.«Ο Ασπροδόντης» του Jack London, το νέο βιβλίο της σειράς «Κλασικοί θησαυροί» των εκδόσεων Μίνωας, είναι η προσεγμένη διασκευή ενός σημαντικού βιβλίου που θα εξοικειώσει τους μικρούς αναγνώστες από 6 ετών και πάνω με ένα εξαιρετικό δείγμα κλασικής λογοτεχνίας και ταυτόχρονα θα τα συνεπάρει με μια ιστορία γεμάτη ανατροπές και τρυφερά νοήματα.

Πάνος Τουρλής