Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα

της Ξανθής Μαντέλα

«Ο άσπρος σκύλος με τα πολλά ονόματα» είναι ένα υπέροχο οκτάχρονο φιλαράκι που έχει κουραστεί να το υιοθετούν και μετά να το παρατούν στους πέντε δρόμους, οπότε επιστρέφει αποκαρδιωμένο (ή το πηγαίνουν) στη φάρμα της Φιλοζωικής, η οποία κάνει συχνά εκδηλώσεις για να υιοθετεί ο κόσμος τα ζώα της. Θα βρεθεί αυτήν τη φορά μόνιμος ιδιοκτήτης για τον ήρωα της ιστορίας; Ένα υπέροχο, τρυφερό και συγκινητικό βιβλίο για τη φιλοζωία που η τελευταία του πρόταση με έκανε να δακρύσω. Απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω.

Ο ήρωάς μας είναι μια πολυσύνθετη προσωπικότητα: παιχνιδιάρης και ταυτόχρονα αποστασιοποιημένος, με αγωνία για το μέλλον του αλλά και μια βεβαιότητα πως είναι καλύτερα τα πράγματα αν δε βρει ανάδοχη οικογένεια, γιατί νιώθει πως κατά βάθος η ιστορία θα επαναληφθεί. Πρέπει όμως να είμαστε έτσι απαισιόδοξοι και με μειωμένη αυτοεκτίμηση ώστε να πορευτούμε σωστά στη ζωή; Η βαθιά θυμοσοφία του σκύλου με τα πολλά ονόματα με συγκλόνισε, γιατί χάρη στο σωστό λεξιλόγιο και τα ταιριαστά παραδείγματα που κατέθεσε στο χαρτί η κυρία Ξανθή Μαντέλα απλώθηκε μπροστά μου μια ιστορία για την οποία ακούω συχνά, ξέρω ότι συμβαίνει, ποτέ όμως δεν μπήκα στην ψυχολογία του σκύλου για να δω πόση πραγματικά ζημιά του κάνει η εγκατάλειψη. Ειδικά η σκέψη του ήρωά μας να μπορούσε αυτός να διαλέξει αφεντικό, τοποθετώντας τους ανθρώπους στα κλουβιά, ήταν ανατριχιαστικά αληθινή και βαθιά «ανθρώπινη».

Η εικονογράφηση της κυρίας Ντανιέλας Σταματιάδη είναι γεμάτη χρώματα, χαμογελαστές φάτσες με ροζ μαγουλάκια, αποτυπώνει πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους τετράποδες και δίποδες φυσιογνωμίες και είναι το καλύτερο σκηνικό για την τρυφερή ιστορία που μας αφηγείται στο νέο της βιβλίο η «Κόκκινη κλωστή δεμένη».

Στο τέλος του βιβλίου, μετά το συγκλονιστικό και ανατρεπτικό φινάλε, η κυρία Μαντέλα παραθέτει μια σειρά από ερωτήματα προς τα παιδιά στα οποία πρέπει να απαντήσουν με ειλικρίνεια, στον εαυτό τους κυρίως και μετά στους γονείς τους, ως προς την υιοθέτηση ενός σκύλου. Αυτά είναι το ουσιώδες εφαλτήριο για να ξεκινήσει κάποιος να υιοθετεί ένα ζώο και είμαι σίγουρος πως πολλοί θα βοηθηθούν για να κατασταλάξουν καλύτερα πριν την επιλογή ενός ζώου συντροφιάς.

Πάνος Τουρλής