Ο 5ος ιππέας

των James Patterson, Maxine Paetro

Στο νέο βιβλίο της Γυναικείας Λέσχης Φόνων, έχουμε να κάνουμε με δύο παράλληλες αστυνομικές ιστορίες: ένα ντουέτο δολοφόνων ναρκώνει και βιάζει νέες κοπέλες, τις οποίες στη συνέχεια ντύνουν με την τελευταία λέξη της μόδας και τις τοποθετούν σε ακριβά αυτοκίνητα ενώ στο Δημοτικό Νοσοκομείο του Σαν Φρανσίσκο αυξάνονται κατακόρυφα οι θάνατοι ασθενών με τρόπο που δείχνει ανθρώπινο λάθος, μόνο που κάποιος τους βάζει στα μάτια κουμπιά με το κηρυκείο του Ερμή «για καλό κατευόδιο». Η Λίνζι και οι φίλες της προσπαθούν να λύσουν το μυστήρια τη στιγμή που μια έμπειρη και αδίστακτη δικηγόρος καταφέρνει να συγκεντρώσει γύρω της τους συγγενείς των θυμάτων, απαιτώντας δικαστικά από το νοσοκομείο μια τεράστια αποζημίωση.

Οι Τέσσερις Ιππείς της Αποκάλυψης είναι ο Λιμός, ο Θάνατος, ο Λοιμός και ο Πόλεμος. Ο Πέμπτος Ιππέας όμως είναι ο Άνθρωπος κι αυτός είναι ο πιο επικίνδυνος απ’ όλους. Με τέτοιους αδίστακτους ανθρώπους τα ξαναβάζει η υπαστυνόμος Λίνζι Μπόξερ, αδίστακτα πρόσωπα που δεν έχουν δεύτερες σκέψεις πριν αφαιρέσουν μια αθώα ζωή, ακόμη κι αν αυτή είναι ενός πεντάχρονου παιδιού. Στο πλάι της, η επικεφαλής ιατροδικαστής της πόλης Κλερ Γουόσμπερν, η δικηγόρος Γιούκι Καστελάνο, της οποίας η μητέρα πέφτει θύμα του δολοφόνου στο νοσοκομείο κι αυτό της αλλάζει για πάντα τη ζωή και η δημοσιογράφος Σίντι Τόμας, που κάποια στιγμή δε χειρίζεται πολύ καλά τα ρεπορτάζ για την υπόθεση της ακροαματικής διαδικασίας. Κι όλα αυτά σχεδόν πέντε μήνες μετά την υπόθεση της προηγούμενης ιστορίας.

Οι κατά συρροήν δολοφόνοι των νεκρών κοριτσιών αποκαλύφθηκαν κοντά στη μέση του βιβλίου με τον γνωστό συναρπαστικό τρόπο των δύο συγγραφέων, μόνο που μου άφησαν πολλά κενά για την αιτιολογία των εγκλημάτων τους και για τη μεταξύ τους σχέση. Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο ένας εκ των δύο ήταν ακραίος κι έμεινε ανεξήγητος, ακόμη και μέσα από τα λόγια των αστυνομικών ή την ομολογία του δεύτερου. Και ειλικρινά, όπου συναντώ παράλληλες ιστορίες χωρίς συνδετικό κρίκο μεταξύ τους, το μυαλό μου πάει αυτόματα σε «γέμισμα σελίδων».

Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στους θανάτους στο Δημοτικό Νοσοκομείο της πόλης και στη δίκη που ξεκίνησε η Μορίν Ο’ Μάρα για ηθική αποζημίωση των συγγενών των νεκρών. Ευτυχώς, χωρίς υπερβολικά πολλές στατικές σκηνές όπως στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς, «4η Ιουλίου», αυτό το ανατρεπτικό θρίλερ τα είχε όλα και σε σωστές δόσεις: ένας άγγελος θανάτου αφαιρεί ανθρώπινες ζωές, η Λίνζι Μπόξερ κάνει ό,τι μπορεί για να εντοπίσει τα ίχνη του ενώ ταυτόχρονα το ένστικτό της δεν είναι αρκετό για να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Η έκβαση της δίκης είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, μιας και αμέσως μετά ξεκινάει μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και ανατροπών που δε με άφησαν να πάρω ανάσα μέχρι το τέλος.

Παρατηρήσεις Σπιρτούλη: 1) Παρ’ όλ’ αυτά, μου κάνει εντύπωση που δολοφονήθηκαν πάνω από 30 άνθρωποι σε ένα μέρος και αυτό δεν ανάγκασε την Αστυνομία να το αποκλείσει, να το σφραγίσει, τέλος πάντων να πάρει μέτρα νωρίτερα! 2) Είναι δυνατόν το ένα θύμα στο νοσοκομείο να πέθανε από λάθος φάρμακο γιατί έτυχε ν’ αλλάξει κρεβάτι με άλλον ασθενή που πήρε εξιτήριο; Δεν του μίλησε η νοσοκόμα; Δεν είδε τα στοιχεία του;

Με τον «5ο ιππέα» η Γυναικεία Λέσχη Φόνων παίρνει ξανά τα πάνω της και μεταμορφώνει κυρίως τη Γιούκι, η οποία από απλή συνήγορος προτιμά να κυνηγάει και να χώνει στη φυλακή ενόχους, οπότε ξεκινάει να εργάζεται ως περιφερειακός αντεισαγγελέας! Από την άλλη, ο σύντροφος της Λίνζι πηγαινοέρχεται στο Σαν Φρανσίσκο ενώ ένα κωμικοτραγικό εμπόδιο τους χαλάει τα σχέδια για ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια αυτής της γυναικείας ομάδας!

Πάνος Τουρλής