Ξαναδιαβάζοντας τον Πίτερ Παν

της Ελένης Σβορώνου

Οι εκδόσεις «Κόκκινη Κλωστή Δεμένη» κυκλοφόρησαν μια νέα σειρά βιβλίων για παιδιά από 9 ετών και πάνω με γενικό τίτλο «Ξαναδιαβάζοντας» σε ελεύθερη αφήγηση της κυρίας Ελένης Σβορώνου. Πρόκειται για διασκευή των πιο γνωστών τίτλων της παγκόσμιας παιδικής λογοτεχνίας (η αρχή γίνεται με τρεις τίτλους της βρετανικής), προσαρμοσμένων για παιδιά και συμπληρωμένων με εύληπτες πληροφορίες για την εποχή που γράφτηκε το βιβλίο αλλά και με πραγματολογικά στοιχεία που εμπλουτίζουν το μυθιστόρημα καθαυτό και εισάγουν με τον καλύτερο τρόπο τους μικρούς αναγνώστες στα διαχρονικά αυτά κείμενα.

Με σύντομο πρόλογο, μικρές εικόνες στα περιθώρια των σελίδων με αναφορές στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της εποχής που γράφτηκε ή διαδραματίζεται το βιβλίο, πηγές και γλωσσάρι, πρόκειται για τον καλύτερο σύντροφο που θα μπορούσαν να βρουν τα παιδιά!

Το τρίτο βιβλίο της σειράς, «Πίτερ Παν», αφορά τις περιπέτειες ενός παιδιού που αρνείται να μεγαλώσει και ταυτόχρονα μπορεί να πετάει! Ζει στη Χώρα του Ποτέ, ένα μέρος γεμάτο νεράιδες, πειρατές, γοργόνες (αγαπημένη ηρωίδα η Τίνκερμπελ!) αλλά και παιδιά από τον αληθινό κόσμο ενώ θανάσιμος εχθρός του είναι ο κάπτεν Κουκ. Μάχες με πειρατές, περιπέτειες, απαγωγές, αχαλίνωτη φαντασία, μαγικό και μαγευτικό περιβάλλον και πάρα πολλά άλλα είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που θα συναρπάσουν τα παιδιά! Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε για το Λονδίνο και τις οικονομικές συνθήκες της εποχής (αρχές 20ού αιώνα), τη βικτωριανή περίοδο, τα όνειρα και το επιστημονικό τους υπόβαθρο, την παιδική εργασία, την εναλλακτική ιατρική, την ξιφασκία και τόσα άλλα!

«Ξαναδιαβάζοντας τον Πίτερ Παν» του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι λοιπόν ερχόμαστε πιο κοντά σε αυτό το περιπετειώδες μυθιστόρημα της βρετανικής λογοτεχνίας και στην εποχή που εκτυλίσσεται χάρη στη φροντίδα και την επιμέλεια της κυρίας Ελένης Σβορώνου, που έψαξε, κατέγραψε, διασκεύασε και ετοίμασε με πολλή αγάπη αυτό το βιβλίο για αναγνώστες από 9 ετών και πάνω. 

Πάνος Τουρλής