Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής

της Μαρίας Ανδρικοπούλου

Μάθαιναν τα παιδιά μουσική στην αρχαιότητα; Πώς έμοιαζαν τα πρώτα μουσικά όργανα και ποιος τα επινόησε; Πίστευαν οι άνθρωποι πως η μουσική είχε κάποιες μαγικές ιδιότητες; Πώς συνδέεται η λέξη «λύρα» με τη χελώνα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις έχουν την απάντησή τους στις σελίδες του βιβλίου.

Η Μαρία Ανδρικοπούλου διάλεξε δέκα μύθους που σχετίζονται με τη μουσική και τους παρουσιάζει με τη συναρπαστική της γραφή. Όπως όλες οι ιστορίες, που περνούσαν προφορικά από γενιά σε γενιά κι αργότερα ο καθένας κατέγραφε και διαφορετικές παραλλαγές της, έτσι και η συγγραφέας, κρατώντας τον πυρήνα του κάθε μύθου, έστησε σε καθέναν από αυτούς ένα ρεαλιστικό, ολοζώντανο σκηνικό, γεμάτο δευτερεύοντες και κύριους χαρακτήρες που αστειεύονται, βασανίζονται, τιμωρούνται, συνεργάζονται, κερδίζουν ή ηττώνται.

Ο Ερμής και το καβούκι της χελώνας, ο Πάνας και η Σύριγγα, ο Απόλλωνας και οι Μούσες, ο Μαρσύας, ο Μίδας, ο Ορφέας, ο Λίνος και ο Ηρακλής, ο Αρίωνας, ο Ζήθος και ο Αμφίονας, οι Σειρήνες περιμένουν τα παιδιά για να τους συστηθούν και να τους αφηγηθούν τα κωμικοτραγικά παθήματά τους. Ο Νικόλας Ανδρικόπουλος με την πένα του και τα χρώματά του είναι η καλύτερη επιλογή για την εικονογράφηση αυτού του μυστηριακού και μυσταγωγικού ταξιδιού. Η λεπτομέρεια στα πρόσωπα, η ποικιλία των χρωμάτων, ο ρεαλισμός σε αρκετές περιπτώσεις ζωντανεύουν κατάλληλα τον υπέροχο κόσμο της μυθολογίας.

Η Μαρία Ανδρικοπούλου μέσα από σύντομα κεφάλαια δίνει στους μικρούς αναγνώστες μια πλούσια μαγιά φαντασίας και συμβολισμών και τα επιβραβεύει με αξέχαστες εκπλήξεις και παιχνίδια στις τελευταίες σελίδες. Ακροστιχίδες, κουίζ, κατασκευές είναι ο καταλληλότερος παιδαγωγικός τρόπος για την εκμάθηση της χρήσης και του ρόλου των μουσικών οργάνων στην καθημερινή ζωή των αρχαίων.

Οι «Μύθοι στο ρυθμό της μουσικής» είναι έτοιμοι να ξεναγήσουν τα παιδιά στον κόσμο της μελωδίας και της νότας, γραμμένοι με τέτοιο τρόπο που να γίνουν αρεστοί και κατανοητοί από το πρώτο κιόλας κεφάλαιο.

Πάνος Τουρλής