Μπάμπου, το σκυλάκι του τσουνάμι

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Η «Μπάμπου, το σκυλάκι του τσουνάμι» είναι το όγδοο βιβλίο της σειράς «Απρόσμενοι φίλοι», μιας σειράς που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα. Έτσι λοιπόν, ο καταξιωμένος συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, κύριος Βασίλης Παπαθεοδώρου, συνεχίζει στη σειρά αυτή να διαλέγει πρωτότυπες, τρυφερές και συναρπαστικές περιπέτειες, όπως αυτήν του συγκεκριμένου βιβλίου.

Η Μπάμπου είναι μια σκυλίτσα ράτσας σιχ τσου που ζει με την ηλικιωμένη κυρά της στη Μιγιάκο της Ιαπωνίας. Μια μέρα του 2011 το σκυλί ένιωσε την καταστροφή που πλησίαζε και τράβηξε με το ζόρι την αφεντικίνα της στον κοντινότερο λόφο, λίγα μόλις λεπτά πριν σκάσει ένα τεράστιο κύμα τσουνάμι και καταστρέψει την πόλη. Η ιστορία δείχνει τη διαίσθηση που έχουν κάποια ζώα καθώς και την απέραντη αγάπη τους προς τον άνθρωπο που τα φροντίζει. Η εικονογράφηση της κυρίαςείναι ζωηρή και βοηθάει πολύ τη φαντασία των μικρών αναγνωστών στην αναπαράσταση της ιστορίας. Οι σκηνές του τσουνάμι είναι εντυπωσιακές ενώ η καθημερινή βόλτα της Μπάμπου στη γειτονιά ζωντανεύει με λιτό και όμορφο τρόπο.

Στο τέλος του βιβλίου μαθαίνουμε για την πραγματική ιστορία της σκυλίτσας και της κυρίας της καθώς και για το φαινόμενο του τσουνάμι. Έτσι, προστέθηκε άλλος ένας απρόσμενος φίλος στην καλαίσθητη αυτή σειρά των εκδόσεων Καστανιώτη.

Πάνος Τουρλής