Μοιραία Πράγα

του Philip Kerr

Όσοι διαβάσατε την Τριλογία του Βερολίνου και δε χορτάσατε ατμόσφαιρα Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, θηριωδίες Ναζί, αγωνία και ανατροπές, ο Μπέρνι Γκούντερ ξανάρχεται κοντά μας ενώ ετοιμάζεται να μεταφραστεί κι άλλο βιβλίο τη φετινή άνοιξη!

Γυρνάμε πίσω στο 1942. Ο Γκούντερ έχει μόλις επιστρέψει από το Ανατολικό Μέτωπο με τις χιλιάδες εκτελέσεις αθώων, οπότε θέλει χρόνο για να ηρεμήσει και να καταπραΰνει το αντιναζιστικό του μίσος. Ένα πτώμα στις γραμμές ενός τρένου και αργότερα η απόπειρα βιασμού μιας κοπέλας από έναν άντρα που βρίσκεται νεκρός την επομένη και φέρεται ως ο δολοφόνος του πτώματος στις γραμμές του τρένου είναι μόνο η αρχή για μια ακόμη σκοτεινή υπόθεση.

Η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική, ο Χίτλερ είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος (κάπου αχνοφαίνεται η ήττα του στη Ρωσία) κι όμως οι Ναζί αξιωματικοί απολαμβάνουν να βασανίζουν, να κλέβουν, να εκτελούν, να βιάζουν. Η ιστορία ξεκινάει στο Βερολίνο και κλιμακώνεται σε ένα υπέροχο κρεσέντο. Η υπόθεση δείχνει να κόβεται στη μέση όταν ο Ρίχαρντ Χάιντριχ, νέος προστάτης του Ράιχ στη Βοημία, καλεί τον Γκούντερ στον απομονωμένο πύργο του έξω από την Πράγα για να βρει έναν δολοφόνο. Ένας Γερμανός αξιωματικός βρέθηκε νεκρός στο κλειδωμένο από μέσα δωμάτιό του! Ποιος τον σκότωσε και γιατί;

Σίγουρα θα αναρωτιέστε γιατί ξεκινάμε με μια υπόθεση και συνεχίζουμε με μια άλλη. Μη βιάζεστε, όταν ο αναγνώστης αρχίζει να καταλαβαίνει ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από όλα αυτά κι ότι οι δύο υποθέσεις συνδέονται, οι σελίδες αρχίζουν να περνούν μέσα από τα δάχτυλα με εξωφρενική ταχύτητα ως το λυτρωτικό και αποκαλυπτικό τέλος. Οι ανακρίσεις στον πύργο της Βοημίας φέρνουν σε δύσκολη θέση τους αξιωματικούς που ήταν καλεσμένοι το μοιραίο βράδυ, ο Γκούντερ αρχίζει να ξεσηκώνει ένα κύμα σκόνης, κάτω από την οποία είναι θαμμένα μια περίπτωση ομοφυλοφιλίας στους κόλπους του γερμανικού στρατού, η διαφυγή του τελευταίου από τους Τρεις Μάγους (οι τρεις αρχηγοί της τσεχικής αντίστασης κατά των Ναζί κατακτητών) από τις συλλήψεις και τις ενέδρες των εχθρών του και μια υπόθεση κατασκοπείας στην οποία εμπλέκεται η Αριάνε Τάουμπερ, η γυναίκα που έσωσε ο Γκούντερ από τον βιασμό, ερωτεύτηκε και παρασύρθηκε σε νύχτες πάθους τόσο έντονες που την πήρε μαζί του στην Πράγα όσο θα διεξάγει τις έρευνες. Ο Γκούντερ θα βρει τον δολοφόνο; Θα καταλάβει τι συμβαίνει πίσω από την πλάτη του και θα διαπιστώσει επιτέλους ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται; Τι συνδέει το πτώμα στις γραμμές του τρένου με τον άντρα που επιτέθηκε στην Αριάνε; Τι μυστικό κρύβει αυτή η γυναίκα και ποιος ο πραγματικός της ρόλος στην ιστορία; Γιατί ο Χάιντριχ κάλεσε τον Γκούντερ να εξιχνιάσει το μυστήριο της δολοφονίας κι όχι κάποιον άλλον;

Κατασκοπεία, διπλή κατασκοπεία, υποκλοπές, δολοπλοκίες για μια ανάρρηση στα ναζιστικά αξιώματα και πίσω από όλα αυτά ένα Βερολίνο πεινασμένο, χωρίς βασικά αγαθά, σκοτεινό και διεφθαρμένο. Η υπόθεση θα θυμίσει σε πολλά βασικά σημεία (ΟΧΙ στο βασικό) τη Δολοφονία του Ρότζερ Ακρόιντ (της Αγκάθα Κρίστι). Άλλο ένα εκπληκτικό νουάρ μυθιστόρημα για το Βερολίνο και την εποχή του Β΄Παγκοσμίου πολέμου.

Εδώ έχουμε κι ένα ωραίο ψυχογράφημα του Γκούντερ:

\"Ναι, είσαι εξαιρετικός επιθεωρητής. Επίμονος. Ανυποχώρητος. Και πολλές φορές έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά ως σωματοφύλακας. Όμως είσαι και πολύ ανεξάρτητος κι αυτό είναι που σε κάνει επικίνδυνο. Έχεις κάποιες αξίες που προσπαθείς να τηρείς, αλλά είναι οι δικές σου αξίες, που σημαίνει ότι ουσιαστικά είσαι αναξιόπιστος\" (σελ. 448).

Πάνος Τουρλής