Μια προσωπική υπόθεση

του Kenzaburo Oe

b155792Ο Κενζαμπούρο Όε σκιαγραφεί εξαιρετικά τον ήρωα του στο ζοφερό οδοιπορικό του.
Ο νεαρός Μπερντ, στα 27 του και πριν καλά καλά ωριμάσει συναισθηματικά, βρίσκεται παντρεμένος και εγκλωβισμένος σε μια δουλειά εξ ανάγκης, έχοντας εγκαταλείψει τις σπουδές του. Υποχρεωμένος στον πεθερό του που του βρήκε τη δουλειά, φέροντας το βάρος ενός παρατσουκλιού που έχει αντικαταστήσει το κανονικό του όνομα, Μπερντ δηλαδή Πουλί, γεμάτος άγχος και ερωτηματικά για το γάμο του και την επικείμενη έλευση του πρώτου του μωρού, ονειρεύεται τη Μεγάλη Φυγή. Ονειρεύεται να το σκάσει από τις συζυγικές και πατρικές ευθύνες και να καταφύγει στη μεγάλη του αγάπη την Αφρική. Στην αρχή του βιβλίου τον συναντούμε να αγοράζει χάρτη της Αφρικής ενώ περιμένει τη γυναίκα του να γεννήσει.

Ο ήρωας προσγειώνεται ανώμαλα με τη γέννηση του παιδιού, το οποίο περιγράφεται επιεικώς ως τέρας, ευτυχώς ετοιμοθάνατο. Ο Μπερντ βιώνει έναν καταιγισμό συναισθημάτων, στην πλειοψηφία τους αρνητικών. Ο πανικός τον κυριεύει (το πρώτο του παιδί, το αγόρι του, ο συνεχιστής του είναι ένα τέρας με δύο κεφάλια) και μάχεται με τον κυνισμό (επιθυμεί διακαώς να πεθάνει το παιδί, να ξεμπερδεύει μια και καλή), το φόβο μπροστά στις ευθύνες, τον τρόμο του για το μέλλον, τον προβληματισμό του για τα αισθήματα του προς τη γυναίκα του.
Δραπετεύει στο σπίτι μιας παλιάς του φίλης όπου και κρύβεται ουσιαστικά από τις ευθύνες του και τον ίδιο του τον εαυτό, με οχήματα το άφθονο αλκοόλ και το σεξ.

Όσο το μωρό - τέρας, πλήγμα στο σαθρό οικοδόμημα της οικογενειακής ζωής του ήρωα, συνεχίζει να ζει, τόσο εκείνος καταδύεται στην κόλαση. Πελαγοδρομώντας σε έναν κυκεώνα συναισθημάτων, καταφέρνει να ανακτήσει τη συνείδηση του, να πατήσει στα πόδια του, να οριοθετήσει το μέλλον του μωρού, να δώσει λύση και να ωριμάσει ως προσωπικότητα ο ίδιος. Φυσικό επακόλουθο είναι να αποτινάξει το παρατσούκλι του, να κερδίσει το σεβασμό, να αναλάβει τις ευθύνες του και ... να αποχαιρετίσει το όνειρο περί Αφρικής!

Ο Κενζαμπούρο Όε πετυχαίνει να περιγράψει ολοκληρωμένα έναν αντιήρωα - ήρωα, που προσπαθεί να διαχειριστεί τη δυστυχία που τον βρίσκει. Επέλεξε να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τον ήρωα του και τον ψυχισμό του, μαντρώνοντας τον κυριολεκτικά μέσα στα συναισθήματα του και περιγράφοντας, τον προσωπικό του γολγοθά. Οι γύρω του, χρησιμεύουν ως ένα διάφανο φόντο στον έντονο καμβά των συναισθηματικών μεταπτώσεων και μεταστροφών του ήρωα.

Έμιλυ Ιωάννου