Μια μέρα μόνο

του Νίκου Αντωνίου

Η Μέι είναι εφημερόπτερο και ζει μονάχα για μέρα. Θέλοντας να απολαύσει κάθε στιγμή της, καλεί την πολυάσχολη μέλισσα Ζούλου, το μυρμήγκι Ρόκο και την πεταλούδα Λίλη να παίξουν και να χορέψουν. Θα καταφέρει να τους πείσει ν’ αφήσουν τη δουλειά τους και να διασκεδάσουν για λίγο; Ποια είναι τα επιχειρήματά της; Πόσο σημαντική είναι η κάθε μας μέρα και πώς πρέπει να τη ζούμε;

Ο Νίκος Αντωνίου γράφει μια συγκινητική ιστορία, αφιερωμένη στη στιγμή. Η ζωή μας είναι γεμάτη όμορφες και δύσκολες μέρες, χαρά και λύπη, ρουτίνα και εκπλήξεις. Με ευφάνταστο τρόπο λοιπόν ο συγγραφέας βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν πως στην καθημερινότητά τους καλό είναι να έχουν μια ισορροπία ανάμεσα στα «πρέπει» και τα «θέλω» τους μα πάνω απ’ όλα πως δεν είναι καλό να αφήνουν για αύριο ό,τι θέλουν να κάνουν σήμερα, τώρα. Τα πάντα είναι ρευστά και εφήμερα, οπότε δεν πρέπει να ξεχνάμε να πραγματοποιούμε μικρές μας επιθυμίες. Το τέλος της ιστορίας είναι αναπάντεχα χαρούμενο, ακριβώς γιατί ο συγγραφέας έχει μια έξυπνη ιδέα να αρχίσει την ιστορία του από την αρχή με τρόπο υποδειγματικό και κατάλληλο για παιδιά από 4 ετών και πάνω. Η εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια είναι γεμάτη χρώματα και χαριτωμένους χαρακτήρες. Τα λουλούδια και η φύση γύρω από τους μικρούς ήρωες της ιστορίας είναι στολισμένα με τα καλά τους, αποτυπώνονται με παλ αποχρώσεις και ζωντανεύουν με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

«Μια μέρα μόνο» έχει η Μέι να ζήσει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει καλύτερα. Η αισιοδοξία της θα παρασύρει τους καινούργιους της φίλους και θα δείξει στους μικρούς αναγνώστες πώς να αγαπήσουν την κάθε στιγμή που τους χαρίζεται και να την αξιοποιήσουν με γέλιο, χορό και τραγούδι.

Πάνος Τουρλής