Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία!

της Ευαγγελίας Γκιώνη

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα μικρό Θαύμα στη Μεγάλη Πολιτεία των Ουάου, μια πολιτεία με «θαυμαστή διακόσμηση», «θαυμαστούς δρόμους» και άλλα άξια θαυμασμού πράγματα! Ζούσε όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, μέλος μιας αγαπημένης οικογένειας, μαθητής σχολείου κλπ. ώσπου μια μέρα αποφάσισε ότι «θέλει να γίνει»! Κανείς δεν μπορούσε να τον βοηθήσει όμως, γιατί όλοι περίμεναν να τους πει τι ακριβώς θέλει να γίνει. Το Θαύμα λοιπόν έψαξε και ρώτησε παντού (ναι, φυσικά, και στη βιβλιοθήκη της πολιτείας και μπράβο του) αλλά δεν κατάφερε να βγάλει άκρη. Τι ψάχνει λοιπόν και ποιος μπορεί να τον βοηθήσει; Τι έχει στο μυαλό του και πώς συνδέεται το θαυμαστικό με την ίδια του τη θαυμαστή ύπαρξη;

Η κυρία Ευαγγελία Γκιώνη γράφει με πλούσιο λεξιλόγιο και ανατρεπτική πλοκή για το μικρό θαύμα που είμαστε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι. Περιγράφει παραστατικά τη σχολική και οικογενειακή καθημερινότητα του παιδιού και οδηγεί κλιμακωτά την ιστορία της σε μια μεγάλη ανατροπή που θα κάνει όσους διαβάσουν αυτό το παραμύθι να κοιτάξουν γύρω τους και μέσα τους με άλλα μάτια. Έτσι κάνει κι ο πρωταγωνιστής, αντιλαμβάνεται πλήρως τι και πού είναι, κατανοεί, μαθαίνει, αντιλαμβάνεται και… θαυμάζει! Τα λόγια του ανθρώπου που θα τον βοηθήσουν και η κεντρική ιδέα της ιστορίας είναι έννοιες δύσκολες που όμως η συγγραφέας καταφέρνει να τις κάνει προσιτές με σωστό και απλό τρόπο, που δεν καταντά δασκαλίστικος ούτε βαρετός.

Από κοντά και η εικονογράφηση της Βάλιας Σκαλωμένου, που ζωντανεύει το παραμύθι με υπέροχα, πλούσια και ζεστά χρώματα. Οι γραμμές της, αλλού αφαιρετικές και αλλού πιο στέρεες, ακόμη και στην ίδια εικόνα, αναπαριστούν την πολιτεία και τη ζωή του Θαύματος με τέτοιο τρόπο που παρακινούν και υποστηρίζουν τη φαντασία του μικρού αναγνώστη. Δεν έχουμε μόνο μικρές και μεγάλες απεικονίσεις αλλά και εναλλασσόμενα μοτίβα στο φόντο, πότε άστρα, πότε πλανήτες, πότε γλυκά, πότε σημεία στίξης που δένουν αρμονικά με τον ρεαλισμό και δίνουν μια μαγική νότα, απαραίτητη κατά την ανάγνωση ενός παραμυθιού.

Το βιβλίο της Ευαγγελίας Γκιώνη είναι μια ιστορία για το θαύμα της ζωής και μέσα από το συναρπαστικό κείμενο μεταλαμπαδεύει στα παιδιά από 6 ετών και πάνω την πίστη στον εαυτό τους, την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους μα πάνω απ’ όλα τον καλύτερο τρόπο για να βρουν τις δικές τους, ατομικές και μοναδικές δεξιότητες που ολοκληρώνουν την προσωπικότητά τους. Η συγγραφέας αρχικά το έγραψε ως θεατρικό κείμενο και το σκηνοθέτησε όταν το ανέβασε στο σανίδι η ερασιτεχνική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου «Όμιλος Εξυπηρετητών» σε χώρους φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών. Η ομάδα εδώ και σαράντα χρόνια προσφέρει ανιδιοτελώς παραστάσεις σε τέτοιους χώρους και τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν για το έργο της.

Πάνος Τουρλής