Με τη φλόγα στην καρδιά

της Ingrid Betancourt

Έχω διαβάσει πολλές αντικρουόμενες απόψεις για το χαρακτήρα της Μπετανκούρ κι ομολογώ ότι αυτό το βιβλίο το διάβασα με σκεπτικισμό. Μου άρεσε, με κράτησε, η γερουσιαστής γράφει καλά, ουσιαστικά και καίρια. Μέσα από το κείμενό της γνώρισα μια Κολομβία που δεν ήξερα ότι ήταν τόσο διεφθαρμένη, τόσο σάπια, μια χώρα όπου κυριαρχεί και ηγείται η Μαφία και τα καρτέλ ναρκωτικών, όπου δεν υπάρχει προσωπική πρωτοβουλία, όπου ο λαός χαλιναγωγείται από την τηλεόραση και τα καλώς πλασμένα και αληθοφανή \"τεκμήρια\" που παρουσιάζει αυτή κατά καιρούς.

Η Μπετανκούρ αφηγείται τα πιαδικά της χρόνια, τους δύο δεσμούς της με αντίστοιχους συζύγους αλλά κυρίως και περισσότερο τον αγώνα της να αντισταθεί σε αυτήν τη διαφθορά, να παλέψει για τη διαφάνεια και να φωτίσει αθέατες πλευρές των κυβερνήσεων, όχι γιατί είναι κατά της διαφθοράς μόνο αλλά και γιατί τα χρήματα που εμπλέκονται σε νοθείες, εκβιασμούς, λαθρεμπόριο θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή χιλιάδων φτωχών οικογενειών της Κολομβίας που πεθαίνουν από πείνα και στερήσεις και έχουν πάψει να ελπίζουν και να ονειρεύονται. Αντικειμενικά (;) η Μπετανκούρ καταγράφει όλες τις παγίδες που της στήσανε και όλα τα εμπόδια που συνάντησε στη σταυροφορία της για μια καλύτερη Κολομβία και την επιτυχία της να εκλεγεί γερουσιαστής. Δεν πρόλαβε όμως να κάνει κάτι ως γερουσιαστής γιατί απήχθη από αντάρτες (απελευθερώθηκε το 2008 και η εμπειρία της γράφτηκε σε νέο βιβλίο).

Από την άλλη όμως, μια γυναίκα που μεγάλωσε χωρίς στερήσεις και σε αριστοκρατικά σχολεία δύσκολα θα αφοσιωθεί αφιλοκερδώς σε έναν αγώνα τέτοιου μεγέθους και έντασης, κρατώ όμως την πρόταση που έλεγε συνέχεια ο πατέρας της στη συγγραφέα: το ότι ανατράφηκες έτσι άνετα το χρωστάς στην Κολομβία και πρέπει να της το ανταποδώσεις, οπότε μια τέτοια γαλουχία σίγουρα δε βοηθά να αναπτυχθεί τυχόν κομπασμός, έπαρση κλπ. Κι όμως έχω διαβάσει και για τέτοιες εκδηλώσεις του χαρακτήρα της.

Τέλος πάντων, ο άνθρωπος είναι πάντα σύνθετη προσωπικότητα, οπότε το βιβλίο το συστήνω σε όσους θέλουν να γνωρίσουν μια άλλη Κολομβία και για όσους ενδιαφέρονται για καλογραμμένα απομνημονεύματα.

Πάνος Τουρλής