Ματωμένη Κυριακή

των Nicci French

Η Φρίντα Κλάιν βρίσκει ένα πτώμα κάτω από το ξύλινο δάπεδο του σαλονιού της και όλα αλλάζουν οριστικά. Ανοίγει ξανά η υπόθεση του Ντιν Ριβ, αν και χωρίς στέρεες αποδείξεις, η Φρίντα Κλάιν χάνει και πάλι την ηρεμία της και την ασφάλεια του σπιτιού της κι επιπλέον αρχίζει να φοβάται για τη ζωή των φίλων της, μιας και κάποιος που μιμείται τον Ντιν Ριβ αρχίζει μια σειρά δολοφονιών!

Η νέα περιπέτεια της Φρίντα Κλάιν ξεκινάει ακριβώς από το σημείο όπου τελείωσε το προοηγούμενο βιβλίο κι ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με μια σειρά καταιγιστικών σκηνών! Η ιστορία είναι πολυεπίπεδη και καλοδουλεμένη, με την κλιμάκωση της αγωνίας να χτυπάει κόκκινο! Δε φτάνει δηλαδή που έχουμε τη σκιά του Ντιν Ριβ να μπλέκεται στη ζωή της Φρίντα Κλάιν, όσο κι αν εκείνη προσπαθεί να τον κρατήσει απ’ έξω, υπάρχει και μια πολύ έξυπνη προσωπικότητα που κάνει τα πράγματα ακόμη δυσκολότερα!

Πλέον είναι ξεκάθαρο πως η ιστορία οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, γι’ αυτό και ένα σημαντικό κομμάτι της πλοκής μένει μετέωρο, σε αναμονή του επόμενου, τελευταίου όπως διατείνονται οι δύο συγγραφείς, βιβλίου της σειράς με ηρωίδα την αγαπημένη ψυχοθεραπεύτρια. Ο διοικητής Κρόουφορντ αναγνωρίζει την ήττα του και παραιτείται, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το λάθος του στον χειρισμό της υπόθεσης του Ντιν Ριβ, ο Χαλ Μπράντσο ξεκινάει μια σειρά τηλεοπτικών εκπομπών με τη συνεργασία του επίσης γλοιώδους και έρποντος δημοσιογράφου Ντάνιελ Μπλάκστοκ με στόχο και σκοπό την απογύμνωση της προσωπικότητας της Φρίντα Κλάιν, ο οικοδόμος Γιόζεφ υποδέχεται τον μικρότερο γιο του, Αντρέι, με τον οποίο προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της πατρικής αγάπης, η Χλόη είναι μια ώριμη κοπέλα, μακριά από τις ανασφάλειες της εφηβείας, η Φρίντα Κλάιν κάνει για άλλη μια φορά τα δικά της στην προσπάθειά της να εντοπίσει τον δολοφόνο που την έχει στοχοποιήσει και γενικώς η «Ματωμένη Κυριακή» είναι μια φρενήρης πορεία ενάντια στον χρόνο.

Σε αυτό το μυθιστόρημα κατά κάποιον τρόπο οι προσωπικότητες του κύκλου της ψυχοθεραπεύτριας βοηθάνε ουσιαστικά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους, θα έλεγα πως ενώνουν τις δυνάμεις τους για το καλό της φίλης τους και ο ρόλος ενός εκάστου είναι τοποθετημένος στη σωστή θέση και τη σωστή χρονική στιγμή, χωρίς υπερβολές και ακρότητες. Μάλλον δε μου άρεσε που ο δολοφόνος αποκαλύπτεται στη μέση του βιβλίου, είναι όμως τέτοια η ένταση και η δράση που ακολουθούν ώστε δε μου έμεινε καιρός να το αναλύσω και πολύ, μιας και ο χαρακτήρας αυτός παίρνει νέα θέση στις εξελίξεις και μπορεί πλέον άνετα να βοηθήσει τον αναγνώστη να μπει βαθύτερα στην ψυχοσύνθεσή του και να ιδρώσει λίγο περισσότερο ώσπου να πέσει στα νύχια της Αστυνομίας, αν πέσει, φυσικά!

Το προηγούμενο της σειράς, «Το ρέκβιεμ του Σαββάτου» ήταν άκρως συναισθηματικό και τρυφερό. Η «Ματωμένη Κυριακή» είναι έντονη και απροσδόκητη. Υπάρχει δηλαδή ένας εξαιρετικός χειρισμός των συναισθημάτων από μεριάς των συγγραφέων, που ποτέ δεν είναι τα ίδια για κάθε βιβλίο. Σε κάποια ένιωσα ταχυκαρδία, σε κάποια συμπαραστάθηκα στους αδυνάτους, σε κάποια δεν προλάβαινα ούτε να φάω. Αυτή η πολυπλοκότητα της γραφής, μεταξύ των άλλων θετικών ευρημάτων, είναι κάτι που δείχνει πως οι Nicci French ξέρουν να χειρίζονται σωστά το υλικό τους και να πιλατεύουν θετικά τον αναγνώστη. Κανένα βιβλίο δεν είναι ίδιο με το άλλο, σε κανένα δεν υπάρχουν περιττολογίες ή «κοιλιές» ενώ όλοι ανεξαιρέτως οι χαρακτήρες αρχίζουν και αποκτούν οικεία χαρακτηριστικά στο βλέμμα του αναγνώστη, προχωράνε κάθε φορά ένα βήμα παρακάτω και προσεγγίζουν την τρισδιάστατη απεικόνιση!

Ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος από τον κύκλο της Φρίντα και τι θα υποστεί; Πώς μπορεί η Φρίντα να σώσει τις ζωές των ανθρώπων που την εμπιστεύτηκαν και την αγαπούν; Τι κρύβεται πίσω από την αινιγματική ταυτότητα του δολοφόνου και ποια τα κίνητρα; Είναι ο ένοχος κάποιος από τις νέες γνωριμίες των φίλων της Φρίντα ή αφήνει εσκεμμένα παραπλανητικά στοιχεία; Το τέλος της ιστορίας, που κόβει τη δράση ακριβώς στη μέση, με έκανε να αγωνιώ ακόμη περισσότερο ως την κυκλοφορία του επόμενου μυθιστορήματος!

Πάνος Τουρλής