Μήνυμα στο Μανχάταν (Οι κατάσκοποι της γεωγραφίας #2)

της Μαρίας Ρουσάκη

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας ταξιδεύουν στον κόσμο και με την εφαρμογή Πορτολάνος λύνουν παράξενα μυστήρια! Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, ο Πίτερ Πάτουικ, που ζει στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, νιώθει ολοένα και πιο αόρατος, αφού οι φίλοι του τον αποφεύγουν και δεν απαντούν καν στα μηνύματά του. Μια μέρα βρίσκει ένα βιβλίο που δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει κανείς και η περιπέτεια αρχίζει! Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το χειρόγραφο Βόινιτς που θα εκτεθεί στη Βιβλιοθήκη Μόργκαν; Ποιος είναι ο μυστηριώδης άντρας με τα φθαρμένα ρούχα που δεν του επιτρέπουν την είσοδο; Γιατί γέμισε η πόλη με ζωγραφισμένα λουλούδια μη με λησμόνει;

Στο δεύτερο βιβλίο γνωρίζουμε την ουδέτερη ζωή του Πίτερ Πάτουικ που περνάει πολλές ώρες μόνος του λόγω των πολυάσχολων γονιών του και γι’ αυτό στράφηκε στο κινητό του και κατέβασε την εφαρμογή Πορτολάνος για να εμπλουτίζει τις γνώσεις του στη γεωγραφία. Με αφορμή το μυστηριώδες Χειρόγραφο του Βόινιτς, ο Πίτερ γνωρίζει τη Σαμάνθα, ένα κορίτσι που του μιλάει με ενθουσιασμό και τελικά γίνονται φίλοι! Ζουν συναρπαστικά πράγματα με αφορμή την κοινή τους αγάπη, τις γνώσεις και τη γεωγραφία ενώ το κορίτσι έχει τη δύναμη να τους κάνει όλους χαρούμενους. Ο σιδηροδρομικός σταθμός Γκραντ Σέντραλ, η λεωφόρος Μάντισον, η Μπρόντγουεϊ, η Βιβλιοθήκη του τραπεζίτη Τζ. Π. Μόργκαν με τρεις ορόφους γεμάτους σπάνια βιβλία, το Γκρίνουιτς Βίλατζ, η εκκλησία του Αγίου Πατρικίου και πολλά άλλα τοπόσημα είναι τα μέρη που θα βρεθούν τα δυο παιδιά στην προσπάθειά τους να λύσουν το μυστήριο.

«Αν κοιτάζει κάποιος τριγύρω του, ο κόσμος είναι φανταστικός», τονίζει η συγγραφέας, η οποία επίσης επισημαίνει πως δεν πρέπει να κρίνουμε τίποτα από την εμφάνισή του γιατί τα φαινόμενα απατούν οπότε τα βιαστικά συμπεράσματα μόνο κακό κάνουν και παραπληροφόρηση προσφέρουν. Όλα στη ζωή μοιάζουν με παράξενα σύμβολα που παρερμηνεύονται και θα ήταν πιο εύκολο αν οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με περισσότερη άνεση μεταξύ τους. Με πόσο ωραίο τρόπο μπαίνουν τα πράγματα στη σωστή τους θέση όσο πλησιάζουμε στο τέλος και πόσο έξυπνα διαπιστώνει ο Πίτερ τι πραγματικά φταίει που οι συμμαθητές του τον αγνοούν! Η εικονογράφηση είναι λεπτομερής, παραστατική, πολύχρωμη, με ολοσέλιδες ή μικρότερες εικόνες που αποτυπώνουν σωστά την πόλη και τις εκφράσεις των χαρακτήρων, τα τοπόσημα, τα μνημεία κι έτσι ταξιδεύουμε κι εμείς μαζί με τους ήρωες της εκάστοτε περιπέτειας σε τόπους μακρινούς και συναρπαστικούς.

Πάνος Τουρλής