Μέγας Αλέξανδρος

των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη

Ο Βασίλης Κουτσιαρής και ο Γιάννης Διακομανώλης ζωντανεύουν εύληπτα την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και καταγράφουν τα γεγονότα της ζωής του σημαντικού αυτού στρατηλάτη με απλό λεξιλόγιο και συναρπαστική γραφή. Έχουν επιλέξει σχεδόν όλα τα περιστατικά του βίου του, από τον Βουκεφάλα και τον Διογένη ως τον Δαρείο και την εκστρατεία στην Αίγυπτο. Με κατανοητό τρόπο οι συγγραφείς δείχνουν στα μικρά παιδιά την ιστορία της ζωής μιας μέγιστης προσωπικότητας, την οποία δεν ωραιοποιούν όμως, μιας και φροντίζουν να δείξουν τις τάσεις μεγαλομανίας που είχε ο Αλέξανδρος μετά το σερί των νικών και των επιτυχιών του.

Η εικονογράφηση των Θάνου Τσίλη και Μιχάλη Κυλάκου αναπαριστά με ζωηρά χρώματα, λεπτομέρειες και ενδιαφέροντα φόντα τις σκηνές που περιγράφουν οι συγγραφείς. Ρούχα, όπλα, αρχιτεκτονική ζωντανεύουν και δημιουργούν το σωστό εικονογραφικό πλαίσιο της συναρπαστικής αυτής βιογραφίας. Ποικιλία εκφράσεων και προοπτικών βοηθάνε το παιδί να κατανοήσει πώς ήταν οι άνθρωποι της εποχής εκείνης και να δει λες και ήταν εκεί πώς κινούνταν, πώς φέρονταν και πώς μάχονταν οι πρόγονοί μας.

Η σειρά «Γνωρίζω την Ιστορία» των εκδόσεων Μίνωας μαθαίνει στα παιδιά έως πέντε ετών για βασικά γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας και τα προετοιμάζει σωστά και διασκεδαστικά για να μάθουν το παρελθόν μας και να ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες, αναπτύσσοντας έτσι τη φιλομάθεια και την περιέργειά τους για περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πάνος Τουρλής