Μάγισσες και μάγοι

των James Patterson & Gabrielle Charbonnet,

Δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου! Με τίποτα! Καλογραμμένο, γρήγορο, ανατρεπτικό, άμεσο, περιπετειώδες! Δεν έχει και πολλά μηνύματα για τον αναγνώστη όπως οφείλει ένα σωστό λογοτεχνικό βιβλίο για εφήβους αλλά για περιπέτεια και ένταση είναι εξαιρετικό!

Κάπου στο μέλλον, η Νέα Τάξη Πραγμάτων έχει καταλάβει την εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και κυβερνά δικτατορικά, απόλυτα, φασιστικά. Τα παιδιά, οι μόνοι που αποτελούν κίνδυνο για την κυβέρνηση επειδή έχουν ανεπτυγμένη τη φαντασία, τα όνειρα και τις ελπίδες είναι επικίνδυνα και η κυβέρνηση αρχίζει να τα συλλαμβάνει και να τα φυλακίζει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κράτησης. Ακόμη χειρότερα για τη Γουιστίρια και τον Γουίτφορντ Όλγκουντ, που είναι παιδιά μάγων και δεν το ξέρουν. Η κυβέρνηση τους ανακαλύπτει και τους συλλαμβάνει. Στην περιπέτειά τους αυτή τα δίδυμα αδέρφια ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και συμβιβάζονται με την πραγματικότητα. Καταδικάζονται σε θάνατο αλλά καταφέρνουν να δραπετεύσουν με τη βοήθεια του πνεύματος της κοπέλας του Γουίτφορντ, η οποία τους μεταφέρει στη Χώρα των Σκιών, κι από κει μεταφέρονται σε άλλο σημείο της πατρίδας τους, όπου ανακαλύπτουν σε ένα εγκατελειμμένο εμπορικό κέντρο ένα μυστικό αρχηγείο, γεμάτο παιδιά που κάνουν κρυφή αντίσταση και απελευθερώνουν άλλα παιδιά από τις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης! Τα παιδιά ψάχνουν παράλληλα και τους γονείς τους ενώ ο Ένας και Μοναδικός τα κυνηγάει για το χάρισμά τους.

Δυστυχώς το βιβλίο είναι το 1ο της τριλογίας κι όσο κι αν έψαξα δε βρήκα τη συνέχειά του στα ελληνικά. Έτσι η περιπέτεια έμεινε στη μέση. Τα παιδιά είναι μάγοι, γίνονται μαγικά κόλπα για να ξεφύγουν από την κατάσταση, συχνά με κωμικοτραγικές συνέπειες, η ομιλία των παιδιών (την ιστορία αφηγούνται εναλλάξ τα δυο αδέρφια) είναι καθημερινή, με φράσεις αργκό και νεολογισμούς, ολοζώντανη και γνήσια. Τα παιδιά αντιμετωπίζουν εχθρούς, ανακαλύπτουν νέους φίλους, προδίφονται, αγωνίζονται, κάνουν το παν για να βρουν τους γονείς τους. Συναρπαστικό!

Πάνος Τουρλής