Μ' έναν τρόπο μυστικό

Η ζωγραφική, η ποίηση και η μουσική παντρεύονται σε ένα λεύκωμα

«Με τρόπο μυστικό συμβαίνουν τα πράγματα, κι εμείς για να μπορέσουμε ασταμάτητα να είμαστε ερωτικοί, όπως μας το ζητά η ζωή, πρέπει να αναπλάθουμε στη μνήμη και στη φαντασία μας εκείνο το άρωμα που άφησε πίσω της η συνάντησή μας με τη φύση, τον έρωτα, τη χαρά της ζωής».

Πριν από λίγο καιρό έλαβα μία πρόσκληση για την παρουσίαση του λευκώματος «Μ' έναν τρόπο μυστικό», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. Από την πρώτη στιγμή αυτή η δουλειά μού φάνηκε ιδιαίτερη. Η εκδήλωση γινόταν στην οικία Κατακουζηνού, ένα σπίτι-μουσείο στο κέντρο της Αθήνας, που σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε με την πρώτη ευκαιρία. Μέσα σε ατμόσφαιρα ιδιαιτέρως κατανυκτική, αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η ποιότητα της δουλειάς όλων όσοι εργάστηκαν γι' αυτή την έκδοση.

Διανύοντας μια περίοδο κρίσης, η οποία έχει προσβάλει έντονα το χώρο του βιβλίου, κάποιοι άνθρωποι δεν δίστασαν να επενδύσουν στις ιδέες τους, χωρίς να κάνουν καμία έκπτωση στην ποιότητα της δουλειάς τους και να φτιάξουν ένα λεύκωμα που παντρεύει πολλές τέχνες: τη ζωγραφική, την ποίηση, τη μουσική. Η πιο πρόσφατη ζωγραφική δουλειά του Χρήστου Κεχαγιόγλου συναντά τα καινούργια τραγούδια της Τατιάνας Ζωγράφου.

Οπως διαβάζουμε και στο δελτίο Τύπου: «Η συνάντησή τους αυτή δίνει εικόνα στη μουσική και ήχο στη ζωγραφική». Δεκαεπτά ποιήματα σύγχρονων Ελλήνων ποιητών (Ι. Ηλιοπούλου, Γ. Χρονά, Μ. Μπακοπούλου κά.) μελοποιούνται από την Τατιάνα Ζωγράφου και τραγουδιούνται από εκλεκτούς ερμηνευτές, όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Αργύρης Μπακιρτζής, ο Τάσος Αποστόλου και άλλοι.

Το αποτέλεσμα είναι μια καλαίσθητη έκδοση, η οποία αποτελείται από μία κομψή θήκη-αναλόγιο, 17 έργα του Χρήστου Κεχαγιόγλου τυπωμένα σε ειδικό χαρτί, το CD με τα τραγούδια της Τατιάνας Ζωγράφου, ένα βιβλίο με τα ποιήματα που μελοποιήθηκαν, συνοδευτικά κείμενα και φωτογραφικό υλικό από τις ηχογραφήσεις.

Λένα Βλασταρά
αναδημοσίευση από: www.metropolispress.gr