Λέξεις φτερωτές

της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου-Πετράκη

Η μικρή Ρένα ζει με μια πολυμελή οικογένεια κι ένα Σάββατο αποφασίζει να ζωγραφίσει στο σαλόνι, με αποτέλεσμα να περνάνε όλοι να τη βοηθήσουν. Η Ρένα φωνάζει σε όλους κάτι ακαταλαβίστικο αλλά κανείς τους δεν κάνει προσπάθεια να την προσεγγίσει. Πόσο σημαντικό λοιπόν είναι ν’ ακούμε τα λόγια του συνομιλητή μας; Πόσο άσχημο είναι να κλεινόμαστε στον εαυτό μας και να μη ζητάμε διευκρινίσεις; Τελικά τι θέλει η Ρένα, ποιος θα την κατανοήσει και με ποιον τρόπο;

Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη καταγράφει την ιστορία μιας οικογένειας με τέσσερα παιδιά που κανείς δεν καταλαβαίνει τη Ρένα, ούτε καν η γιαγιά. Με απλές προτάσεις και χιουμοριστικούς διαλόγους μας δείχνει με ποιον τρόπο μπορούμε και εμείς να επικοινωνήσουμε με τους άλλους και οι άλλοι μαζί μας. Εμείς μπορεί να ζητάμε κάτι ακαταλαβίστικο όμως κι ο συνομιλητής μας καλό είναι να προσπαθεί να μας προσεγγίσει, να ανταλλάξουμε απόψεις και να μην κρατήσει τη δική του γνώμη και οπτική γωνία για τον εαυτό του. Γέλασα πολύ με τις διαφορετικές σκέψεις των μελών πάνω σε αυτό που ζητάει η Ρένα και η λύση δόθηκε με όμορφο και απλό τρόπο που σίγουρα θα εμπνεύσει τους μικρούς αναγνώστες για βελτίωση στην επικοινωνία με τους φίλους τους.

Η εικονογράφηση της Francesca Rossi είναι παραστατική, πολύχρωμη, ζωηρή, με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που καλωσορίζουν τα παιδιά στην καθημερινότητα της Ρένας. Μ’ άρεσαν πολύ οι προσωπογραφίες της οικογένειας και το άλμπουμ με τις παιδικές ζωγραφιές που απεικονίζει γονείς, αδέλφια και όχι μόνο! Παιχνίδια και διαφορετικά είδη ζωγραφικής είναι διάσπαρτα στις σελίδες ενώ ανακάλυψα σε απρόσμενα μέρη πράγματα που δε φαίνονται με την πρώτη ματιά. Προσέξτε την αγάπη του παιδιού για τους μονόκερους και πώς αλλάζει χρωματικά το σπίτι μέσα κι έξω όταν λύνεται η παρεξήγηση!

Οι «Λέξεις φτερωτές» είναι μια όμορφη και έξυπνη ιστορία για παιδιά από 4 ετών και πάνω για την καλύτερη επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους κι ένας εύληπτος τρόπος βελτίωσης της συμπεριφοράς που αφήνει το παιδί να κατανοήσει με τη δική του αντίληψη το ηθικό μήνυμα και να καλυτερέψει τον τρόπο συνομιλίας και επαφής με φίλους και συγγενείς.

Πάνος Τουρλής