Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011: "Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω"

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονέμεται στον Ντίνο Χριστιανόπουλο:

«Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Κατ' αυτόν τον τρόπο σχολίασε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ τη διάκρισή του, ο 81χρονος ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος, παραπέμποντας σε παλιότερο κείμενό του (1979) με τον εμβληματικό τίτλο «Εναντίον».

"Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης, απ΄ όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία, απ' το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο «υπείροχον έμμεναι άλλων», που μας άφησαν οι αρχαίοι.
Είμαι εναντίον των βραβείων, γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερου μου -και κάποτε θα πρέπει να απαλλαγούμε από την συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά -και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας"
έγραφε σε ένα κείμενό του το 1979. 33 χρόνια μετά μένει πιστός στις αξίες του.

Αν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο κάντε κλικ ΕΔΩ

Βραβείο μυθιστορήματος:

Απονέμεται ομόφωνα στον Θωμά Κοροβίνη για το έργο του «Ο γύρος του θανάτου» (εκδ. Άγρα).

Βραβείο διηγήματος-νουβέλας:
Απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Χρήστο Οικονόμου για το έργο του «Κάτι θα γίνει, θα δεις» (εκδ. Πόλις).

Βραβείο ποίησης:
Απονέμεται ομόφωνα στον Γιώργο Μαρκόπουλο για το έργο του «Κρυφός κυνηγός», (εκδ. Κέδρος).

Βραβείο Δοκιμίου Κριτικής:
Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στην Γεωργία Γκότση για το έργο της «Η διεθνοποίησις της φαντασίας - : Σχέσεις της ελληνικής με τις ξένες λογοτεχνίες τον 19ο αιώνα», (εκδ. Gutenberg) και στην Βενετία Αποστολίδου για το έργο της «Τραύμα και μνήμη - : Η πεζογραφία των πολιτικών προσφύγων» (εκδ. Πόλις).

Βραβείο μαρτυρίας- βιογραφίας - χρονικού ? ταξιδιωτικής λογοτεχνίας:
Το Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας απονέμεται κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Χ. Θεοχάρη για το έργο του «Δίστομο - : 10 Ιουνίου 1944 - Το ολοκαύτωμα», (εκδ. Σύγχρονη Έκφραση).

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα:
Απονέμεται ομόφωνα εξ ημισείας στον Mιχάλη Γεννάρη για το έργο του «Πρίγκιπες και δολοφόνοι» (εκδ. Ίνδικτος) και στον Θοδωρή Ρακόπουλο για το έργο του «Φαγιούμ», (εκδ. Μανδραγόρας).