Κλεψύδρα

του Χάρη Βασιλάκου

Άνθρωποι που ζουν στα Αναφιώτικα και στην Πλάκα, στην οδό Κλεψύδρας, μπλεγμένοι στους κόκκους του χρόνου και σε σκοτεινά μυστικά, δε βλέπουν πως ο χρόνος τελειώνει και πως σύντομα οι ζωές τους θ’ αλλάξουν ριζικά. Χαρακτήρες που απολαμβάνουν τον αττικό ουρανό αλλά και κρύβουν «σκελετούς» σε σκοτεινά υπόγεια συγκροτούν μια ιστορία γεμάτη αναπάντεχα γεγονότα και απανωτές αλλαγές. Χρηματοοικονομικές απάτες, ένα φωτεινό βιβλιοπωλείο, μια αυτοκτονία, μια μυστηριώδης τρόφιμος σε άσυλο, μια τυχαία γνωριμία στην Ικαρία ξεδιπλώνονται σ’ ένα μυθιστόρημα γεμάτο ρεαλισμό και αξιοπρόσεκτη γραφή.

Το μυθιστόρημα περιγράφει με ενάργεια και προσεκτικό σχεδιασμό ένα πλήθος ανθρώπων με διαφορετικές νοοτροπίες και καταβολές, με ποικίλο κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, τους παρουσιάζει σταδιακά, τους ενώνει με απρόσμενα δεσμά και σχηματίζει μια ωραία τοιχογραφία κι ένα σύνολο που δε με άφηνε στιγμή να ησυχάσω. Πάντα κάτι γινόταν που άλλαζε όσα ήξερα ή τουλάχιστον όσα με είχε αφήσει ο συγγραφέας να μάθω, κάτι μετέτρεπε την ήρεμη σχετικά πορεία σε ορμητικό χείμαρρο εξελίξεων και, σε συνδυασμό με την αντίστροφη μέτρηση των κεφαλαίων (που αντί να μετράνε από το 1 ξεκινάνε από το 40), μου δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό και με οδήγησαν σε μεγάλες αποκαλύψεις και σ’ ένα τραγικά αναπάντεχο (ή μήπως αναπάντεχα τραγικό;) τέλος.

Ο Ανδρέας, μετά την απόλυσή του από το κολέγιο όπου δίδασκε και με τη μητέρα του με προβλήματα υγείας, αναγκάζεται να πουλήσει το πατρικό του, που ενδιαφέρεται να το αγοράσει η Μυρτώ, μια γυναίκα που γεννάει τον έρωτα γύρω της. Ο Φοίβος, παιδικός φίλος του Ανδρέα, είναι ιδιοκτήτης ιστορικού καφενείου, η ταράτσα του οποίου ήταν το καταφύγιό τους από παιδιά. Ο Λευτέρης, ο πατέρας του Φοίβου, είναι ο παλαιοπώλης της περιοχής και η Μπεατρίς η ιδιοκτήτρια ενός βιβλιοπωλείου που είναι και ταυτόχρονα χώρος εκδηλώσεων. Από την άλλη όμως είναι η Στέλλα, τρόφιμος ψυχιατρείου που εξομολογείται στη νοσοκόμα της πρωινής βάρδιας που τη συμπαθεί πώς έφτασε μέχρι εκεί, πώς παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο και πώς άλλαξε η ζωή της μ’ έναν άντρα καριέρας, αποδείχτηκε όμως πως υπήρχαν πολλά σκοτεινά μυστικά που δεν ήξερε και καλύτερα να μην είχε μάθει. Είναι και ο Ζόραν που φυλακίστηκε για οικονομικές απάτες και διαπιστώνει έντρομος πως ο συγκρατούμενός του είναι μέσα στο παιχνίδι που τον έριξε εκεί, οπότε αναγκάζεται να συμμετέχει στα σχέδια που κάνει. Είναι όμως κι άλλοι που έρχονται όταν πρέπει και εμπλουτίζουν το παζλ με τα δικά τους κομμάτια, δημιουργώντας έτσι ένα αρραγές σύνολο χωρίς περιττές σκηνές και κομμάτια.

Η «Κλεψύδρα» είναι ένα καλογραμμένο κοινωνικό μυθιστόρημα που αξίζει μια προσεκτική ματιά, έχει αληθινούς χαρακτήρες, συνεχείς ανατροπές κι ένα φινάλε που αποτελεί ύμνο στην αλληλεγγύη και την αλήθεια.

Πάνος Τουρλής