Καλοκαίρι, η πτώση του αόρατου πέπλου

του Χρήστου Ε. Αναστασόπουλου

Ένα εκπληκτικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που συνδυάζει άψογα την ελληνική μυθολογία με τις εφηβικές ανησυχίες της σημερινής εποχής και την ιαπωνική κουλτούρα με την ελληνική καθημερινότητα! Καλογραμμένο, ανατρεπτικό, συναρπαστικό, αληθοφανέστατο, γραμμένο από μια διακριτική παρουσία στα ελληνικά γράμματα, τον Χρήστο Αναστασόπουλο!

Ο Νίκος είναι ένα δεκαεφτάχρονο παιδί, εθισμένο στα ηλεκτρονικά διαδικτυακά παιχνίδια, αφοσιωμένο στους ηλεκτρονικούς φίλους του και αποκομμένο από τη ζωή. Ζει με την αδελφή του, τη μητέρα του και τον πατριό του στην Αθήνα και απολαμβάνει την πλαστή ζωή που έστησε γύρω του. Η μητέρα του, απογοητευμένη, αποφασίζει να τον στείλει στην Ολυμπία, στον πατέρα του, μπας και καταφέρει να τον επαναφέρει στην πραγματικότητα και να του βάλει μυαλό. Ο μπαμπάς του Νίκου, Ιάπωνας αρχαιολόγος που ερωτεύτηκε την Ελλάδα και έμεινε στη χώρα, τον καλωσορίζει λοιπόν στο νέο του σπίτι, το οποίο όμως δεν έχει καν τηλέφωνο λόγω βλάβης! Ο Νίκος νομίζει ότι θα περάσει το χειρότερο καλοκαίρι της ζωής του, όμως μια παρέα παιδιών θα τον καλωσορίσει στους κόλπους της και θ’ αρχίσουν οι ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές!

Ο Χρήστος Αναστασόπουλος έγραψε το πιο συναρπαστικό και ρεαλιστικό ελληνικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που έχω διαβάσει ως τώρα! Παντρεύει άψογα τον ρεαλισμό του σήμερα με τη φαντασία της ελληνικής μυθολογίας και διαλέγει πολύ προσεκτικά ποια πρόσωπα θα πρωταγωνιστήσουν στην ιστορία και πώς συνδέονται μεταξύ τους! Ο Νίκος ερωτεύεται τη νύμφη Μελιάδα όταν τη συναντά στη λίμνη Καϊάφα, κάτι που αναστατώνει τον κόσμο του δάσους και τα πλάσματα της φύσης, γιατί και η Μελιάδα τρέφει τα ανάλογα αισθήματα! Αυτός ο έρωτας θα προκαλέσει τη ζήλια των μαινάδων Βασσαρίδας και Ποτνιάδας και θα ταράξει για πάντα την ισορροπία του αόρατου κόσμου. Ο Νίκος κινδυνεύει και πρέπει να προσέξει πολύ ποιους θα εμπιστευτεί για συντρόφους του στη μάχη με το κακό. Καλοί και κακοί χαρακτήρες, γνωστά και λιγότερο γνωστά πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας, νύμφες και σίβυλλες, μίσος και έρωτας, δύναμη και κακό, κινητήριες δυνάμεις που συναντά ο αναγνώστης από τα πρώτα κείμενα της αρχαιότητας ως την εποχή μας, στήνουν ένα αξεπέραστο γαϊτανάκι που θα γοητεύσει τον αναγνώστη. Γιατί μόνο ο Νίκος μπορεί να δει τις νύμφες και τον Πάνα; Πόσο εκλεκτά χαρακτηριστικά έχει και για ποιον σκοπό θα κληθεί να τα υπερασπιστεί; Τι πραγματικά συνέβη στο παρελθόν του εφήβου και έχει αυτές τις ιδιότητες; Η θεά Εστία θα μπορεί να προστατεύει πάντα με την αόρατη απσίδα της το σπίτι του Νίκου από τα πλάσματα που επιβουλεύονται το κακό του;

Με διακριτικότητα, ο συγγραφέας τοποθετεί σε καίρια σημεία της ιστορίας τα πραγματολογικά στοιχεία που απαιτούνται για καλύτερη κατανόηση της ελληνικής μυθολογίας και δείχνει πόσο πολύ έχει μελετήσει τους αρχαίους Έλληνες και τις συνήθειές τους, πόσο έχει εντρυφήσει στα πρώτα στάδια της ελληνικής διανόησης! Επίσης ο συγκερασμός με την ιαπωνική κουλτούρα και το λεξιλόγιο μόνο θετικός μπορεί να είναι, μιας και αυτές οι δυο νοοτροπίες είναι τόσο συμβατές μεταξύ τους! Αυτό που μου έκανε θετικότατη εντύπωση είναι το υπέροχο λεξιλόγιο του κειμένου! Επιτέλους, διάβασα ένα ελληνικό μυθιστόρημα σε πολύ προσεκτικά γραμμένη ελληνική γλώσσα! Οι λέξεις που διάλεξε ο συγγραφέας, οι προτάσεις που συνέταξε, η ροή του λόγου, είναι άψογα και σπάνια θα τα βρεις σε μυθιστόρημα. Πραγματικά το ευχαριστήθηκα!

Η πτώση του αόρατου πέπλου διαβάζεται απνευστί και θα συναρπάσει τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο! Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει και συνέχεια της ιστορίας (γιατί όχι και μια τριλογία;) οπότε περιμένω από τώρα με ανυπομονησία να δω αν ο έρωτας της Μελιάδας και του Νίκου θα ολοκληρωθεί και πόσο θα στοιχίσει σε αίμα και καταστροφές στον κόσμο του δάσους! Ξεκινάει λοιπόν μια νέα saga αφιερωμένη στην ελληνική μυθολογία!

Πάνος Τουρλής