Ιχνηλάτες της Ιστορίας 1: Αθήνα

της Ευγενίας Μανωλίδου

Η Λι και ο Τσεν, φίλοι και συμμαθητές, φτάνουν με τους γονείς τους από το Πεκίνο στην Αθήνα κι αρχίζουν την εξερεύνηση της πόλης αυτής με την πλούσια Ιστορία. Γνωρίζουν την Αθηνά και τον Οδυσσέα, δυο συνομήλικά τους παιδιά και αρχίζουν να ανταλλάσσουν γνώσεις, ιστορίες και τρόπους σκέψης και ζωής ενώ στο πλάι τους πετάει η σοφή κουκουβάγια Γλαύκη. Ευσύνοπτα κεφάλαια μας οδηγούν βήμα προς βήμα στα μνημεία της Αθήνας αλλά και στους σημαντικότερους σταθμούς της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας ενώ διάφορα QR Codes στις σελίδες παροτρύνουν τα παιδιά να σκανάρουν για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες! Τι όμορφα και έξυπνα που συνταιριάζεται ο ελληνικός με τον κινέζικο πολιτισμό! Ποιος όμως αφήνει πέτρες με τα αρχικά των μνημείων που επισκέπτονται τα παιδιά και τι συμβολίζει αυτή η κίνηση; Ποιο κυνήγι θησαυρού τα περιμένει και με τι βραβείο;

Πρόκειται για μια συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη ιστορία, φιλοσοφία, αρχιτεκτονική, ρητορική και χιλιάδες άλλες πληροφορίες εύληπτα δοσμένες με συναρπαστικό τρόπο μέσα από ένα ατέλειωτο παιχνίδι! Τι συμβολίζει η Ακρόπολη; Τι σημαίνει η αθηναϊκή δημοκρατία του 5ου αι. π. Χ. για τον κόσμο ακόμη και σήμερα; Τι σημαίνει θέατρο και ποιος ο ρόλος του θεάτρου του Διονύσου στις παρυφές της Ακρόπολης; Τι είναι ο πυρρίχιος; Τι συμβολίζει η στολή του εύζωνα και τι φυλάνε μπροστά στη Βουλή; Πολλά από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας καλωσορίζουν τα παιδιά και μοιράζονται μαζί τους τα μυστικά τους με τρόπο συναρπαστικό και κατανοητό που δεν κουράζει!

Η εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά είναι γεμάτη χρώματα και ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες. Κατόψεις αρχαιολογικών και άλλων χώρων, μακρινές λήψεις για να εντυπωθεί το σύνολο και το μέγεθος κάθε σημείου στα παιδιά, προσωπογραφίες των σημαντικότερων αρχαίων Ελλήνων που μας γνωρίζει το βιβλίο, ολοσέλιδες εικόνες μα και μικρά καρέ, μίξη φωτογραφίας με σχέδια, όλα αυτά δημιουργούν μια μεθυστική οπτική πανδαισία γεμάτη ερεθίσματα για ψάξιμο, διάβασμα, παιχνίδι!

Οι “Ιχνηλάτες της Ιστορίας 1: Αθήνα” συστήνουν στα παιδιά από 4 ετών και πάνω την πρωτεύουσα της Ελλάδας μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι στο πλούσιο αρχαιολογικό παρελθόν της, με συντροφιά μια παρέα παιδιών και μια χαριτωμένη κουκουβάγια.

Πάνος Τουρλής