Η Φελίσια και οι λαμπυρίδες του βυθού

της Μαρίας Δουρίδα-Μηταράκη

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα τόσο διαφορετικά αισθήματα; Τι είναι αυτό που νιώθουμε: φόβος, απογοήτευση, οργή, αδικία; Πώς μπορούμε να εκφραστούμε; Πόσο σημαντικό είναι να δείχνουμε και να μοιραζόμαστε τα αισθήματά αμς; Πώς μας βοηθάει σε αυτό το ίδιο μας το σώμα; Κι από την άλλη πόσο οι άλλοι είναι πρόθυμοι να τα δεχτούν αυτά; Πώς τα κοινοποιούμε; Πώς σεβόμαστε και πώς βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε αυτό το μαγικό ταξίδι αυτογνωσίας;

Η Φελίσια ζει σε ένα παραθαλάσσιο χωριό με κάστρο. Οι λαμπυρίδες είναι πεταλούδες με ιριδίζοντα φτερά που φέρνουν ελπίδα και χαρά σε όποιον τις αντικρύζει. Θυμώνει με τη μαμά της που της λέει συνέχεια «μη» και της ορίζει κανόνες, οπότε, για να ξεφύγει και για να ηρεμήσει, ένα βράδυ κάνει βαρκάδα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να γνωρίσει μια λαμπυρίδα. Από τότε, κάθε φορά που νιώθει θυμό ή απογοήτευση, καταφεύγει στους γλυκούς αυτούς κατοίκους του βυθού που έχουν μια μαγική επίδραση πάνω της. Η Μαρία Δουρίδα-Μηταράκη γράφει ένα τρυφερό παραμύθι για παιδιά από 6 ετών και πάνω με θέμα τον χειρισμό των αισθημάτων. Με ένα καλογραμμένο κείμενο, γεμάτο σύνθετες αλλά και απλές λέξεις, με πλούσια πλοκή και μια όμορφη πρωταγωνίστρια δείχνει στους μικρούς αναγνώστες ενδιαφέρουσες προτάσεις αυτοελέγχου και χειρισμού του πλούσιου αισθηματικού τους κόσμου. Το παραμύθι μάς βοηθάει να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τον κατανοήσουμε μέσα από ένα παιχνίδι αναγνώρισης και αποδοχής. Το βιβλίο συνοδεύεται από δραστηριότητες που καλλιεργούν τη συναισθηματική νοημοσύνη.

Η εικονογράφηση της Μαιρηλίας Φωτιάδου είναι μαγική, πολύχρωμη, με εκπληκτικές οπτικές γωνίες, καλοσχεδιασμένη. Με έκανε να θέλω να βρω αυτό το παραθαλάσσιο μέρος και να ζήσω εκεί. Η Φελίσια, με αφορμή τη φαντασία της αλλά και τα πραγματικά γεγονότα που βιώνει, αποτυπώνεται σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητάς της: κατσούφα, απομονωμένη, χαρούμενη, σκεφτική, μελαγχολική. Οι κινήσεις της και τα χαρακτηριστικά της αποτυπώνονται με ρεαλισμό και γοητευτικό ρεαλισμό. Ο βυθός της θάλασσας έχει ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που θα τραβήξουν την προσοχή των παιδιών και συνολικά η εικονογράφηση συμπληρώνει ταιριαστά το κείμενο.

«Η Φελίσια και οι λαμπυρίδες του βυθού» είναι ένα γλυκό, τρυφερό και καλογραμμένο παραμύθι αφιερωμένο στα αισθήματά μας και στον τρόπο που μπορούμε να τα κατανοήσουμε, να τα χειριστούμε και να τα μοιραστούμε. Η Φελίσια είναι ένα συνηθισμένο, φυσιολογικό κορίτσι που αντιδράει ακριβώς όπως και οι μικροί αναγνώστες. Νιώθει αδικημένη, θυμωμένη, οργισμένη, έχει όμως τον δικό της τρόπο να γνωρίσει τον εαυτό της και να αντιμετωπίσει όλα της τα προβλήματα. Το προσεγμένο κείμενο και η πανέμορφη εικονογράφηση είναι η καλύτερη συντροφιά για την κατανόηση του εσωτερικού μας κόσμου.

Πάνος Τουρλής