Η τέχνη της γραφής

Το 1953 ιδρύεται στο Παρίσι το Paris Review, το θρυλικό λογοτεχνικό περιοδικό, το οποίο στις μέρες μας εκδίδεται στη Νέα Υόρκη και το οποίο έμελλε να φιλοξενήσει συνεντεύξεις με κάποιους από τους «γίγαντες» της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η αρχή έγινε στο πρώτο τεύχος με τον Αμερικανό λογοτέχνη Ε.Μ. Φόρστερ και από τότε, μέχρι και σήμερα, αποτελεί καταξίωση για ένα συγγραφέα να δημοσιευτεί μια συνέντευξη του σε κάποιο από τα τέσσερα ετήσια τεύχη του. Στην Τέχνη της Γραφής (εκδόσεις Τόπος, 2010) ανθολογούνται, με επιμέλεια του προτελευταίου εκδότη του, του Φίλιπ Γκούρεβιτς, και καταχωρούνται κατά χρονολογική σειρά δέκα από τις πιο διεγερτικές συνεντεύξεις που δόθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Το Paris Review έχει προσφέρει γόνιμες συζητήσεις με τους σπουδαιότερους συγγραφείς του καιρού μας, παραστατικές αυτοπροσωπογραφίες που από μόνες τους συνιστούν έργα αυθεντικής λογοτεχνίας. Από τον Γουίλιαμ Φώκνερ που είναι κάθετος στην άποψή του ότι για να γραφτεί ένα αξιόλογο μυθιστόρημα χρειάζεται "ενενήντα εννιά τοις εκατό ταλέντο... ενενήντα εννιά τοις εκατό πειθαρχία... ενενήντα εννιά τοις εκατό δουλειά", μέχρι τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που παρατηρεί ότι "στην πρώτη παράγραφο λύνεις τα περισσότερα από τα προβλήματα του βιβλίου σου", το Paris Review έχει καταφέρει να εκμαιεύσει αποκαλυπτικές και τολμηρές σκέψεις από τους πιο δεινούς μυθιστοριογράφους, ποιητές και κριτικούς του σύγχρονου κόσμου.

Στην "Τέχνη της Γραφής" περιλαμβάνονται οι εκ βαθέων συνεντεύξεις δέκα σημαντικών συγγραφέων -πέντε νομπελίστες και όλοι πολυβραβευμένοι- που δόθηκαν στο διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό Paris Review όπου αποκαλύπτουν με λεπτομέρειες τα μυστικά της τέχνης τους: Τ.Σ. Έλιοτ, Τρούμαν Καπότε, Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Σολ Μπέλοου, Χόρχε Λούις Μπόρχες, Γκρέιαμ Γκριν, Ουίλιαμ Φόκνερ, Ισαάκ Μπάσεβιτς Σίνγκερ, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Χάρολντ Μπλουμ.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του Γουίλιαμ Φώκνερ στο Paris Review, τεύχος 12, άνοιξη 1956 (στα αγγλικά).



Πηγή: Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΒΙΒΛΙΑ