Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου

του Γιάννη Φιλιππίδη

Αγνοήστε το εξώφυλλο και τον τίτλο. ΔΕΝ είναι άρλεκιν, δεν είναι για πρόχειρη και εφήμερη κατανάλωση! Είναι ένα καλογραμμένο λυρικό μυθιστόρημα, γεμάτο μεταφορές, παρομοιώσεις, καλολογικά στοιχεία, βαθιά ψυχολογία και σελίδες γεμάτες νοήματα, μελαγχολία και αισιοδοξία, περιπέτειες, ανατροπές, εξελίξεις. Ένα πολύ καλά ζωγραφισμένο πορτρέτο γυναίκας από άντρα συγγραφέα, με ένα σωρό υπέροχες λέξεις και πολύ καλοδοσμένα νοήματα. Ειλικρινά, ένα από τα πολύ καλά βιβλία που έχω διαβάσει!

Η Βασιλική μεγαλώνει στη μακεδονική επαρχία τη δεκαετία του 1930. Χρόνια και μέρη δύσκολα για μια γυναίκα αλλά τα αντιμετωπίζει με υπομονή, στωικότητα και κάπου κάπου χιούμορ. Ολοζώντανα στιγμιότυπα από την αγροτική ζωή της εποχής και του τόπου, αληθινοφανή περιστατικά, σκηνές από τη σχολική και την οικογενειακή ζωή. Η Βασιλική μεγαλώνει, γνωρίζει τον έναν και μοναδικό άντρα της ζωής της, άγεται και φέρεται στην ελληνική επαρχία ψάχνοντας το μέλλον της και τη ζωή που της κρύβεται. Φτάνει να γίνει ηθοποιός στον κινηματογράφο τη χρυσή δεκαετία του 1960, να γνωρίσει ανθρώπους που την αγάπησαν, την πρόδοσαν, την πλήγωσαν. Και μέσα σε όλα να αντιμετωπίζει και την περιπέτεια με τον καρκίνο του αγαπημένου της.

Στολισμένο με χιλιάδες μικρές πεντάμορφες σταγόνες καλλιέπειας, κεντημένο με ίνες σκέψεων στον καμβά της ζωής της Βασιλικής, φωτεινή ακτίνα στο στερέωμα της λογοτεχνίας, αυτό το μυθιστόρημα θα σας κερδίσει με την ειλικρίνεια και την αμεσότητά του! Οτιδήποτε άλλο γράψω, νιώθω ότι δε θα είναι αρκετό για αυτό το όμορφο βιβλίο!

Πάνος Τουρλής