Η ιστορία του Ντύλαν Ντογκ (Ντύλαν Ντογκ #1)

των Tiziano Sclavi και Angelo Stano

Ποιος είναι αυτός ο διαφορετικός χαρακτήρας κόμικ που ρηξικέλευθα μας συστήνουν τώρα οι εκδόσεις «Μικρός Ήρως»; Τι πραγματικά συμβαίνει στο σουρεαλιστικό περιβάλλον που καλείται να επιβιώσει; Ποιο μυστικό κρύβει η οικογένειά του και τι έγινε στο παρελθόν; Τι ώθησε τον Ντύλαν Ντογκ να ενταχθεί στη Σκότλαντ Γιαρντ και γιατί έχει τόσες πολλές φοβίες; Η πρώτη ιστορία με την οποία συστήνεται στο ελληνικό κοινό με νέα εκδοτική μορφή ο ξεχωριστός αυτός ήρωας δημοσιεύτηκε το 1995 στο 100ό τεύχος της ιταλικής μηνιαίας σειράς και αποτελεί ένα καλό έναυσμα για τον αναγνώστη που θέλει να εντρυφήσει σε κάτι διαφορετικό στον χώρο των κόμικς. Παρελθόν και παρόν, αρχή και τέλος, κομμάτια από το παζλ της ζωής του Ντύλαν Ντογκ που λείπουν και η ολοκλήρωση κάποιων προσδοκιών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας νέας, διαφορετικής ιστορίας που έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1990 που πρωτοδημοσιεύτηκε από τη Μαμουθκόμιξ.

Ο Ντύλαν Ντογκ είναι ο πιο διάσημος ερευνητής του ανεξήγητου και του εφιάλτη και δημιουργήθηκε στην Ιταλία το 1986 από τον Tiziano Sclavi (σενάριο) και τον Angelo Stano (σχέδιο). Είναι ένας αλκοολικός πρώην ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιάρντ, με πολλές φοβίες, φοράει πάντα τα ίδια ομοιόμορφα ρούχα, έχει πλέον δικό του γραφείο στο Λονδίνο όπου ζει μόνιμα με τον φίλο και συνεργάτη του Γκράουτσο (ίδιος εικονογραφικά με τον Γκράουτσο Μαρξ, τον ένα εκ των διάσημων αδελφών σκηνοθετών) κι αντιμετωπίζει βαμπίρ, εξωγήινους, φαντάσματα και άλλα ενώ η ιστορία της οικογένειάς του ξεκινάει από τον 17ο αιώνα.

Ως νέος αναγνώστης απόλαυσα την περιπέτεια που έζησε ο πρώην ντετέκτιβ και κατάλαβα πολλά πράγματα από το παρελθόν του κι ας μην τα είχα διαβάσει ποτέ. Πρόκειται για μια ιστορία που συνδυάζει το φαντασιακό, το σουρεαλιστικό, το τρομακτικό και το αισθηματικό σε ένα εξισορροπημένο σύνολο. Δεν ένιωσα βέβαια τον ήρωα απόλυτα οικείο, μιας και εδώ ουσιαστικά κλείνουν οι λογαριασμοί με το παρελθόν και σύντομα (σε επόμενο τεύχος ίσως) ο Ντογκ θα αποδυθεί ξανά στο γνωστό κυνήγι υπερφυσικών όντων. Στην «Ιστορία του Ντύλαν Ντογκ» είδα ένα αδρό σκίτσο, γεμάτο πολλά και ποικίλα χρώματα, άκρως ρεαλιστικό (τα πετσοκοψίματα των νεκροζώντανων με ανατρίχιασαν όσο τίποτε άλλο) και μια αφήγηση που ξεφεύγει κατά πολύ από το συνηθισμένο μοτίβο των κόμικ ιστοριών.

Το 1ο comic album της σειράς με τον Ντύλαν Ντογκ κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία σε ιλουστρασιόν χαρτί, μέγεθος έκδοσης βιβλιοπωλείου και με περίπου 100 χορταστικές σελίδες, ανοίγοντας νέα μονοπάτια στον χώρο των ελληνικής έκδοσης εικονογραφημένων ιστοριών και φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρίσκο που μόνο ένας έμπειρος εκδότης όπως ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς ξέρει να παίρνει.

Πάνος Τουρλής