Η Ζουζού και οι εκπλήξεις του χειμώνα

της Maite Laboudigue

Η ποντικίνα Ζουζού ανακαλύπτει έξω από τη φωλιά της ένα παράξενο πουλάκι, τον Σεραφίν, που κρυώνει και τουρτουρίζει. Ο Σεραφίν έχει χαθεί και περιμένει να περάσει ο χειμώνας για να ξαναβρεί τον ξάδερφό του, Ρενέ. Πώς θα περάσει λοιπόν ο καιρός; Πώς θα νιώσει ο Σεραφίν όταν η Ζουζού και οι φίλοι της τον κάνουν μέλος της παρέας τους και σκαρώνουν τη μια γιορτή μετά την άλλη;

Η Ζουζού βοηθάει με τις ιστορίες της τα παιδιά να αγαπήσουν τις εποχές του χρόνου, βρίσκοντας κάθε φορά και κάτι διαφορετικό να προτείνει ή μια ξεχωριστή ομορφιά να αναδείξει. Έτσι κι εδώ, πόσα παιχνίδια ξεπηδούν στο άψε σβήσε από τη φαντασία των παιδιών, πόσο όμορφα περνάνε όλα μαζί, αγαπημένα και ευτυχισμένα. Εκπλήξεις, γέλιο και χαρά, διώχνουν τον χειμώνα μακριά!

Η Μαϊτέ Λαμπουντίγκ που έγραψε το βιβλίο είναι και η εικονογράφος του, προσφέροντας εκπληκτικές μικρές και μεγάλες εικόνες, γεμάτες ρεαλισμό, ποικίλες προοπτικές και κάτι εντελώς διαφορετικό σε παιδικό βιβλίο: παρένθετες μικρές εικονίτσες στις σελίδες, σα μικρά καδράκια που στολίζουν τον κυρίως χώρο της δράσης! Έχουμε έτσι την αποτύπωση των σκηνών που περιγράφει το κείμενο και ταυτόχρονα μικρότερες παρένθετες υπο-σκηνές που καλούνται τα μικρά παιδιά να ανακαλύψουν και να περιγράψουν!

«Η Ζουζού και οι εκπλήξεις του χειμώνα» είναι μια γλυκιά και έξυπνη συντροφιά για όσα παιδάκια δεν ξέρουν τι να κάνουν τον χειμώνα, κλεισμένα μες στο σπίτι. Η Ζορζέτ, η Όλγα, ο Σάμι και φυσικά η Ζουζού τα περιμένουν με χαρά!

Πάνος Τουρλής