Η Αλίκη στον βυθό

της Μαριλίτας Χατζημποντόζη

Η τσιπούρα Αλίκη θέλει να μεγαλώσει, να γίνει ανεξάρτητη, να πάψει να υπακούει στον έναν και στον άλλον, να ζήσει ελεύθερη και αδέσμευτη. Ένα σκοτεινό θαλάμι δείχνει να είναι ο μόνος δρόμος που θα βγάλει την Αλίκη στο μεγάλο πέλαγος, να ζήσει την περιπέτεια που πάντα ήθελε, είναι όμως έτσι; Θα καταφέρει να επιβιώσει σ’ ένα ξένο περιβάλλον γεμάτο καρχαρίες και άλλους κινδύνους;

Η διασκεδαστική και διδακτική ιστορία της Αλίκης είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσουν τα παιδιά την ηλικία τους και τα όσα έχουν που τα κάνουν ευτυχισμένα. Δε χρειάζεται να βιάζονται να μεγαλώσουν ούτε να ανυπομονούν για τη μεγάλη περιπέτεια, γιατί ίσως αυτό αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνο. Με πλούσιο λεξιλόγιο και μια σειρά από απρόοπτα, η Μαριλίτα Χατζημποντόζη στήνει ένα καταπληκτικό, ολοζώντανο θαλασσινό τοπίο, γεμάτο κάθε είδους ψάρια και φύκια και καταγράφει μια ιστορία γεμάτη χιούμορ, εκπλήξεις και ανατροπές. Μου άρεσε πάρα πολύ που δε δίστασε να χρησιμοποιήσει δύσκολες και σίγουρα άγνωστες σε πολλά παιδιά λέξεις που προέρχονται από το θαλάσσιο βασίλειο. Κοκοβιοί, καλογρίτσες, καλαμάρια, ξιφίες, σαργοί, χάνοι, σαρδέλες, τόνοι, δελφίνια και άλλα αποτελούν το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον της τσιπούρας Αλίκης και συστήνονται με διασκεδαστικό και ευφάνταστο τρόπο στους μικρούς αναγνώστες. Μάλιστα, στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν παροιμίες και παρομοιώσεις εμπνευσμένες από τη θάλασσα και γλωσσάρι!

Για την εικονογράφηση του Γιώργου Πετρίδη μόνο τα καλύτερα έχω να πω. Δεν είναι μόνο η σωστή απεικόνιση του βυθού με τις πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες αλλά και ο ανθρωπομορφισμός των ψαριών που ζωντανεύουν την ιστορία με σχεδόν τρισδιάστατο τρόπο. Χρώματα, οπτικές γωνίες, προοπτική, κίνηση είναι κάποια από τα θετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χρωστήρα του καλλιτέχνη που με ταξίδεψε κάτω αλλά και πάνω από τη θάλασσα. Το γλυκό προσωπάκι της Αλίκης, ο ρεαλισμό στο φόντο και στις λεπτομέρειες του βυθού, το βλέμμα, η κίνηση και οι εκφράσεις των ψαριών, η ευρηματικότητα του καλλιτέχνη για να ζωντανέψει την ιστορία είναι θετικότατα γνωρίσματα ενός φροντισμένου και περιποιημένου βιβλίου για παιδιά από 5 ετών και πάνω.

«Η Αλίκη στον βυθό» είναι ένα ψαράκι που ονειρεύεται περιπέτειες και ενηλικίωση, μόνο που τα περιστατικά που θα ζήσει θα της αλλάξουν γνώμη και θα ταξιδέψει τα παιδιά στον συναρπαστικό κόσμο του βυθού, με τις χαρές και τους κινδύνους του.

Πάνος Τουρλής