Ζωγράφισέ μου ένα νερό!

της Μαριέττας Κόντου

Πόσες διαφορετικές μορφές έχει το νερό; Τι θα συμβεί αν αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων και το φυλακίσουμε ή το αφήσουμε πάνω στα βουνά; Πώς μπορεί η παιδική φαντασία να βρει εναλλακτικές λύσεις ώστε να μη χάσουμε και να μην ξεχάσουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό της ζωής μας;

Η Μαριέττα Κόντου έγραψε ένα πανέξυπνο και ευρηματικό παραμύθι για το νερό και τις διάφορες μορφές του. Εξάντλησε κάθε πιθανή και απίθανη πλευρά της παιδικής φαντασίας και δημιούργησε μια ιστορία που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται σουρεαλιστική, βασικά όμως δείχνει πόσο απλά μπορούν να γίνουν τα πράγματα, αρκεί να θέλουμε να διατηρήσουμε στη ζωή μας τον υδάτινο απαραίτητο φίλο μας. Τι θα γίνει αν δεν ξανακατέβει το νερό που θα ανεβάσουμε στα βουνά; Αν το σύννεφο πεισμώσει και δε ρίξει βροχή; Πώς θα λιώσουμε το χιόνι; Πώς θα εξατμιστεί η σταγόνα για ν’ ανέβει ψηλά στον ουρανό; Αυτά και άλλα ερωτήματα απαντώνται με ευφάνταστο τρόπο σε αυτό το βιβλίο που θα πυροδοτήσει τη φαντασία των παιδιών και θα τους δείξει έναν διαφορετικό τρόπο για να κατανοήσουν τον κύκλο του νερού και πόσο σημαντικό είναι στην καθημερινότητά μας, στη φύση, στον κόσμο όλο.

Η εικονογράφηση της Ελίζας Βαβούρη ζωντανεύει παραστατικότατα το σύμπαν που έπλασε η συγγραφέας και γέμισε τις σελίδες με χρώματα, ζώα, παιδιά, ήλιους, βροχή, βουνά και πολλά άλλα. Γέλασα πολύ με το πεισματάρικο σύννεφο έτσι όπως αποτυπώθηκε μουτρωμένο και με τις ομπρέλες παραλίας στο βουνό, απόλαυσα τη μεταμόρφωση των βουνών σε παγωτά, έπαιξα κι εγώ με τη θάλασσα και τον ποτηροουρανοξύστη και κράτησα στην καρδιά μου την τελευταία σελίδα με το νερό του κόσμου σε κορνίζα!

«Ζωγράφισέ μου ένα νερό» ζητάει το κοριτσάκι από τον πατέρα του κι έτσι ξεκινάει μια έξυπνη και διαφορετική ιστορία για τον κύκλο του νερού, πώς πέφτει με τη μορφή βροχής, πώς εξατμίζεται, πώς μετατρέπεται σε χιόνι κλπ. Μια όμορφη ιστορία για να αγαπήσουν τα παιδιά από 4 ετών και πάνω τη φύση και το νερό.

Πάνος Τουρλής