Ζήσε το όνειρό σου

του Alastair Humphreys

Οσο είσαι παιδί έχεις μεγάλα άπιαστα όνειρα. Για παράδειγμα, θέλεις να γυρίσεις τον κόσμο με αερόστατο, με ιστιοπλοϊκό, με ποδήλατο. Μεγαλώνοντας, τα όνειρά σου ξεθωριάζουν και δίνουν τη θέση τους σε ένα γραφείο με υπολογιστή, ίσως μια οικογένεια και την πάλη για επιβίωση. Ο Αλ ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος με ένα ασυνήθιστο όνειρο, το οποίο, όσο αυτός μεγάλωνε, μεγάλωνε μαζί του αντί να αποδυναμώνεται, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους ανθρώπους. Κάποια στιγμή, ύστερα από πολλή σκέψη και έρευνα, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα.

Εχοντας πλέον 46 χιλιάδες μίλια στο βιογραφικό του και αποσπώντας τον τίτλο του «μεγαλύτερου περιηγητή του αιώνα μας», ανήκει στους ασυνήθιστους ανθρώπους που τόλμησαν να πουν «όχι» σε όλα όσα είχαν δεδομένα στη ζωή τους και πήραν το ρίσκο. Ο Αλ χρειάστηκε μία τετραετία για να κάνει το γύρο του κόσμου με το ποδήλατό του.

Στο βιβλίο «Ζήσε το όνειρό σου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Χάμφρεϊ Αλαστερ δίνει το δεκάλογο του ποδηλάτη - και όχι μόνο. Μην περιμένετε να διαβάσετε έναν ταξιδιωτικό οδηγό με περιγραφές τοπίων και εθιμοτυπιών. Αντιθέτως, ο Αλ περιγράφει τις δυσκολίες που συνάντησε, τα συναισθήματά του και πώς τα διαχειρίστηκε. Κυρίως, δίνει την κινητήρια ώθηση στον αναγνώστη για να πραγματοποιήσει το όνειρό του, όποιο κι αν είναι αυτό, αναλύοντας λίγο-πολύ όλα όσα απωθούν το σύγχρονο άνθρωπο από το να κάνει το μεγάλο βήμα προς αυτό: ο φόβος της αποτυχίας, οι αγαπημένοι του στην πόλη όπου ζει, η δουλειά του, οι οικονομικές δυσκολίες. Και ένας άνθρωπος που τα αισθάνθηκε όλα αυτά και τα υπερπήδησε είναι ο καλύτερος συμβουλάτορας.

Λένα Βλασταρά
αναδημοσίευση από: metropolis news