Δώδεκα ημέρες θύελλας

της Ελένης Γαληνού

Μια γυναίκα είναι ευτυχισμένη σ’ έναν γάμο παρ’ όλο που νιώθει έντονη τη ρουτίνα στις ζωές τους. Τα πάντα αλλάζουν όταν συναντάει τυχαία τον πρώτο της έρωτα, μόνο που εκείνος έχει ένα μυστικό και το μοιράζεται μαζί της: κάποιος τον έβαλε να την ξελογιάσει. Ποιος όμως και γιατί; Ποιος είναι ο στόχος, εκείνη ή ο άντρας της; Θα υποκύψουν στο νέο κάλεσμα του έρωτα; Κι αν ναι, με τι συνέπειες; Θα παίξουν το παιχνίδι σύμφωνα με τους κανόνες για να ξεσκεπάσουν τους ενόχους ή θα παρασυρθούν από τα αισθήματά τους;

Η Ελένη Γαληνού έγραψε ένα υπέροχο, δυνατό, τρυφερό και ανατρεπτικό μυθιστόρημα με πολλές εκπλήξεις και ζωντανεύει μια ιστορία αγάπης γεμάτη εμπόδια και προβλήματα. Η ιστορία κλιμακώνεται σταδιακά και δεν πατάει σε στερεότυπα, οπότε δεν ήξερα τι με περιμένει σε κάθε κεφάλαιο, αφού ακόμη κι όταν δείχνει πως ο κύκλος των περιπετειών κλείνει, σχεδόν αμέσως ανοίγει ένας δεύτερος, σημαντικός και απαραίτητος για να μπουν όλα τα πράγματα στη θέση τους. Πρωταγωνιστικό ζευγάρι είναι η Μελίνα Κανελλάκη και ο Έκτορας Βελής. Εκείνη είναι σύζυγος του μεγαλύτερού της ηλικιακά πλαστικού χειρουργού Μάριου Χατζηκυριάκου που της εξασφάλισε μια άνετη ζωή, μόνο που πλέον τίποτα δεν της φαίνεται εντυπωσιακό όπως στην αρχή κι ο γάμος της έχει αρχίσει να γίνεται πληκτικός και αδιάφορος. Τι ρόλο έπαιξε στη ζωή της η κακομαθημένη και φαντασμένη ετεροθαλής αδελφή της, Νάνσυ; Πώς είναι η σχέση της με τα ενήλικα πλέον παιδιά του άντρα της από τον πρώτο του γάμο; Εκείνος είναι ο νεανικός έρωτας της Μελίνας και ξανασυναντιούνται μετά από είκοσι περίπου χρόνια αλλά όχι τυχαία. Ο Έκτορας της αποκαλύπτει πως τον πλήρωσαν για λογαριασμό κάποιου να κάνει μια παράνομη σχέση μαζί της για να τη βλάψουν, δεν ξέρει όμως ποιος και γιατί και ζητά τη βοήθειά της για να το ανακαλύψουν. Είναι αλήθεια τα όσα λέει ή κόλπο δικό του; Γιατί νοιάζεται ακόμη για τη Μελίνα; Τι συνέβη στη ζωή του και δέχτηκε αυτήν την πρόταση; Ποια είναι η Αλίκη για την οποία θα έκανε τα πάντα; Τι συνέβη στο παρελθόν και γιατί έφυγε μακριά του η Μελίνα; Γύρω τους υπάρχουν φίλοι, γνωστοί, συγγενείς, εχθροί κι αντίπαλοι που στήνουν ένα ενδιαφέρον γαϊτανάκι χαρακτήρων και όλοι τους είναι ύποπτοι στο ενδιαφέρον παιχνίδι που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του μυθιστορήματος.

Το κείμενο είναι γεμάτο πανέμορφες εικόνες και αξιοσημείωτες παρομοιώσεις ενώ οι μεταφορές που ζωντανεύουν τη Νύχτα, το Φεγγάρι και τον Ήλιο που παρακολουθούν τα γεγονότα είναι προσεγμένες και περιορισμένες για να μη χαλάσουν το κέντρο βάρους της αφήγησης: «Ανέμισε η Νύχτα τα μαύρα της πέπλα πάνω από τον αττικό ουρανό… Έσκυψε και σκούντησε τον Άνεμο μήπως τον ξεσηκώσει από τον λήθαργο και φυσήξει μια στάλα… Όμως άδικα, εκείνος ούτε που σάλεψε. Μέρες λαγοκοιμόταν αμέριμνος, αφήνοντας την πρωτεύουσα να ξεφυσά και να ιδρώνει μέσα σε έναν παρατεταμένο καύσωνα» (σελ. 9). «-Πόσο πολύπλοκοι είναι οι άνθρωποι! Πόσο δυνατά φυσούν τα συναισθήματά τους! Πόση σκόνη σηκώνουν οι άνεμοι της ψυχής τους»! (σελ. 382), παραδέχεται κάπου η ξελογιάστρα Νύχτα κι αφήνεται να συγκινηθεί, να γελάσει μα πάνω απ’ όλα να παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τα όσα συμβαίνουν στις ζωές της Μελίνας και του Έκτορα, με τον ίδιο τρόπο που το έκανα κι εγώ, χωρίς να χάνω ούτε μία σειρά.

Οι «Δώδεκα ημέρες θύελλας» που ζωντανεύουν στο νέο μυθιστόρημα της Ελένης Γαληνού ανατρέπουν για πάντα τις ζωές ενός άντρα και μιας γυναίκας, ξυπνούν αναμνήσεις, παγιδεύουν αθώους, φωτίζουν ενόχους και δείχνουν ποικίλες οπτικές γωνίες μιας συναρπαστικής ιστορίας, όπου τα πρόσωπα μπαίνουν σε άλλες θέσεις, το σχέδιο δείχνει πιο φριχτό και κατασκότεινο όσο προχωρούσα την ανάγνωση κι όσο πλησιάζουμε στο τέλος τόσο αναρωτιόμαστε ποια γωνία απ’ όλες είναι η αληθινή, ποιος είναι ο τελικός στόχος, ποιος ο σκοπός, ποιος ο τρόπος υλοποίησης του σχεδίου. Με παράλληλες σκηνές και ανατροπές, η συγγραφέας ανάβει και πάλι τη φλόγα ανάμεσα στη Μελίνα και τον Έκτορα ενώ την ίδια στιγμή χαρίζει άφθονο σασπένς όσο τα αναπάντητα ερωτήματα δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω τους για την ταυτότητα του προσώπου που θέλει το κακό τους, για τους ρόλους που παίζουν κάποιοι από το οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον και άλλα. Δε λείπουν φυσικά οι ρομαντικές σκηνές ούτε και η ανθρωπιά, μιας κι επισκεπτόμαστε ένα παιδί που νοσηλεύεται κι όλα αυτά τα κομμάτια της ιστορίας τα παρακολουθεί και η Νύχτα, η οποία ξεχνιέται κι αργεί να δώσει τη θέση της στον Ήλιο! Αγάπη, λυρισμός, ρομαντική ατμόσφαιρα, εμπόδια, αποκαλύψεις συγκροτούν ένα σφιχτοδεμένο κείμενο που με συγκίνησε.

Πάνος Τουρλής