Διπλή απειλή

του James Patterson

Ο Σόουμαν είναι ένας ψυχωσικός τύπος που διαπράττει φριχτές δολοφονίες μπροστά σε πολυπληθές κοινό στην Ουάσιγκτον. Την υπόθεση αναλαμβάνει η ντετέκτιβ Μπριάνα Στόουν και μαζί της ο Άλεξ Κρος και ο Τζον Σάμπσον, μιας και ο δολοφόνος αφήνει ξεκάθαρα μηνύματα προς τον Κρος. Ταυτόχρονα, ο Κάιλ Κρεγκ, θανάσιμος εχθρός του ανωτέρω πρώην πράκτορα του FBI και νυν ψυχολόγου, καταφέρνει να δραπετεύσει από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας και αρχίζει να σκορπά κι αυτός τον θάνατο, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στον αρχικό του στόχο.

Δύο λοιπόν κατά συρροήν δολοφόνοι, δύο απάνθρωπα τέρατα που διαπράττουν εγκλήματα χωρίς να μπορεί η αστυνομία να ανακαλύψει τα ίχνη τους. Ο Σόουμαν είναι τύπος επηρεασμένος από τις δολοφονίες του Κάιλ Κρεγκ και στήνει το δικό του σκηνικό. Διψά για θεατές, δρα με θεατρινίστικο τρόπο, δε διστάζει να αιματοκυλίσει τον κόσμο κι από ένα σημείο και μετά το κάνει ανεβάζοντας live videos στο Διαδίκτυο. Η ταυτότητά του παραμένει μυστική ως το τέλος ενώ η συνηθισμένη πορεία των δικών του εγκλημάτων ακολουθεί τη γνωστή πεπατημένη: από ένα σημείο και μετά κι όσο οι αστυνομικοί δεν τον εντοπίζουν, αποκτά ολοένα και περισσότερο θράσος, νιώθει όλο και πιο ανίκητος.

Ο Κάιλ Κρεγκ, πρώην πράκτορας του FBI και μανιακός δολοφόνος, που ο πραγματικός του ρόλος αποκαλύφθηκε στο «Μεγάλο κόλπο», ελεύθερος μετά από τέσσερα χρόνια, αρχίζει να παίρνει εκδίκηση, σκοτώνοντας όσους ανθρώπους τον έβλαψαν. Σταδιακά πλησιάζει προς την Ουάσιγκτον, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουμε πως συνδέεται κατά κάποιον τρόπο με τις ενέργειες του Σόουμαν! Έτσι λοιπόν έχουμε δύο διαφορετικούς αλλά εξίσου σκληρούς αντιπάλους, με άφθονο κυνηγητό, μπόλικο αίμα και συνεχή εμπόδια και ανατροπές ως το τέλος, όπου τα δύο τέρατα ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα θεαματικό φινάλε.

Το βιβλίο είχε την αναμενόμενη ένταση, απανωτές σκηνές φόνων, τα γνωστά σύντομα κεφάλαια της γραφής του Patterson, κάνα δυο ερωτικές σκηνές (που δεν τις διάβασα μιας και αγωνιούσα για τη συνέχεια), ένα έξυπνο μπέρδεμα που έδειξε τον Σόουμαν να σχετίζεται με την υπόθεση που διαλευκάνθηκε σε προηγούμενο βιβλίο της σειράς («Φόνοι στο Μπέβερλυ Χιλς») και λίγη παραπάνω από την εμπειρία του Άλεξ Κρος ως ψυχολόγου και profiler, μιας και διατύπωνε κάποια μοτίβα για να μπορέσει να προσεγγίσει τον Σόουμαν.

Σε προσωπικό επίπεδο, ο Άλεξ Κρος έχει σχέσεις με την ντετέκτιβ Μπριάνα Στόουν που γνώρισε σ’ ένα πάρτι και τα πάνε καλά μεταξύ τους. Στην αρχή της υπόθεσης του Σόουμαν, ο Κρος προσπάθησε να μην εμπλακεί ενεργά στην υπόθεση της συντρόφου του όμως η πείρα και το ένστικτο δεν τον άφησαν ήσυχο ενώ η μνεία του δολοφόνου στο όνομά του έκανε αναπόφευκτη την παρέμβασή του. Ο γιος του Κρος, Ντέιμον, στην αρχή του βιβλίου ανυπομονεί να πάει στο γυμνάσιο αλλά στο τέλος μεταβαίνει στην Ακαδημία Κούσιγκ (όπως λέει και ο συγγραφέας πρόκειται για προπαρασκευαστικό σχολείο), η Τζάνι είναι στην προεφηβική ηλικία και κάνει μαθήματα ζωγραφικής ενώ ο Άλεξ Τζούνιορ βρίσκει τον ιδανικό άνθρωπο για να παίζει στο πρόσωπο της Μπρι. Τελικά η υπόθεση του Σόουμαν ανάγκασε τον Κρος να προτείνει στον διευθυντή της Αστυνομίας να εργαστεί στη Μονάδα Διερεύνησης Μειζόνων Υποθέσεων μόνο σε συγκεκριμένες αποστολές ως σύμβουλος και να γίνει δεκτός έτσι ξανά στους κόλπους της.

Η «Διπλή απειλή» είναι κάτι σαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών με το παρελθόν του γνωστού Αφροαμερικανού ντετέκτιβ, μιας και ο μεγάλος του εχθρός επιστρέφει στη ζωή του, ευτυχώς όμως με ηπιότερο και πιο αληθοφανή τρόπο συγκριτικά με τις «Γέφυρες του Λονδίνου». Επίσης η ιστορία αφορά άλλον ένα παρανοϊκό αντίπαλο, με απάνθρωπες μεθόδους και μια τραγική παραδοξότητα στο οικογενειακό του παρελθόν (αν και αναρωτιέμαι ποιος ήταν στο πλάι του στο τέλος του κεφαλαίου 54, μιας και όπως αποδείχτηκε δεν είχε εν ζωή συγγενικά πρόσωπα)! Άλλο ένα βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστή τον Άλεξ Κρος γεμάτο με όλα τα αναμενόμενα συστατικά ενός βιβλίου θρίλερ γραμμένου από τον James Patterson.

Πάνος Τουρλής