Ένας διάσημος αστέρας του κινηματογράφου δικάζεται για τη δολοφονία της συζύγου του και του σωματοφύλακά του. Η υπόθεση παίρνει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας και ο Ρούντι Φλιν δέχεται να συμμετάσχει στην ομάδα υπεράσπισης. Είναι αθώος ή ένοχος ο Ρόμπερτ Σόλομον; Γιατί είναι τόσο μπερδεμένα τα ίχνη στον τόπο του εγκλήματος; Γιατί βρέθηκε ένα διπλωμένο δολάριο στο στόμα του σωματοφύλακα; Πόσο εύκολο είναι να γίνει κάποιος ένορκος και ως πού μπορεί να φτάσει κάποιος για να είναι ένας από αυτούς; Για ποιο λόγο και με τι σκοπό;

Ο Steve Cavanagh, υπηρετώντας πιστά το δικαστικό θρίλερ μέσω του ήρωά του Έντι Φλιν, γράφει την τέταρτη περιπέτεια του δικηγόρου και δείχνει εκ των έσω όλες τις πιθανές εκπλήξεις και ανατροπές που μπορεί να συναντήσει κανείς σε μια δίκη, καταγράφει έξυπνα και απρόβλεπτα μια ανατρεπτική ιστορία και μπλέκει έναν κατά συρροή δολοφόνο με τέτοιο τρόπο που διάβαζα πυρετωδώς και με κρατημένη ανάσα το κείμενο ώσπου να φτάσω στο αναπάντεχο τέλος. Ο Ρούντι Καρπ, επίσημος συνήγορος υπεράσπισης των αστέρων, ζητάει από τον Φλιν να αναλάβει μαζί του τη δίκη του ηθοποιού του κινηματογράφου Ρόμπερτ Σόλομον για ανθρωποκτονία. Ο Φλιν αρνείται γιατί πιστεύει στην ενοχή του Σόλομον, ο Καρπ όμως του αποκαλύπτει πως είναι αθώος και πως αυτό μόνο ο Φλιν μπορεί να το αποδείξει. Έτσι ξεκινάει μια ενδελεχής έρευνα, που προσπαθεί να καταρρίψει τις κατηγορίες, να εντοπίσει αν οι αστυνομικοί αλλοίωσαν στοιχεία, να αποδείξει την αθωότητα του κατηγορουμένου και σταδιακά μπλέκουμε σ’ ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων που οδηγούν σε σκοτεινά σημεία. Ταυτόχρονα, μαθαίνουμε για το παρελθόν του Καρπ, που είναι χωρισμένος με την Κριστίν κι έχουν μια δωδεκάχρονη κόρη, την Έιμι. Θέλει να ξαναγίνουν οικογένεια αλλά οι υποθέσεις του τον οδηγούν σε μπελάδες. Γιατί κυνηγάει την αθωότητα, ποιος τον εξαπάτησε κάποτε, πώς το αντέχει αυτό το βάρος των τύψεων, τι κάνει γι’ αυτό είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που τον ταλανίζουν κι είναι απότοκα των προηγούμενων βιβλίων της σειράς, στα οποία όμως υπάρχουν ελάχιστες αναφορές κι έτσι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μπορεί να διαβαστεί και ανεξάρτητα.

Η αφήγηση είναι εναλλακτικά πρωτοπρόσωπη από τον δικηγόρο Έντι Φλιν και τριτοπρόσωπη όταν στρέφουμε τη ματιά μας στον Τζόσουα Κέιν, έναν άρρωστο ψυχικά άντρα και αδίστακτο δολοφόνο, τον οποίο παρακολουθούμε να πραγματοποιεί το σχέδιό του και να γίνεται ένας από τους ενόρκους της δίκης, χωρίς να ξέρουμε την ταυτότητα που υιοθέτησε ούτε τα σχέδιά του ούτε τον σκοπό του. Στο παιχνίδι της εξακρίβωσης μας βάζει η παράθεση των προσωπικών στοιχείων καθενός ενόρκου χωριστά σε παρένθετα κεφάλαια για να γνωρίσουμε καλύτερα τα άτομα που κλήθηκαν ν’ αποφασίσουν στην υπόθεση του Ρόμπερτ Σόλομον. Βήμα προς βήμα βλέπουμε το παρελθόν του Κέιν, τα στάδια που ακολούθησε για να φτάσει ως το σημείο της αφήγησης, το οικογενειακό του περιβάλλον, το διαστρεβλωμένο του μυαλό. Πρόκειται για έναν από τους πιο σκοτεινούς χαρακτήρες των δικαστικών θρίλερ και η επιμέρους αποκάλυψη των κινήτρων του, της νοοτροπίας του, των εγκλημάτων που διέπραξε, της ίδιας της ταυτότητάς του έρχεται και κουμπώνει στην ήδη υπάρχουσα αγωνία για το αν είναι αθώος ή ένοχος ο Ρόμπερτ Σόλομον και πώς προσπαθεί να το αποδείξει ο Φλιν. Ο δικηγόρος στρέφεται στην πρώην πράκτορα του FBI, Χάρπερ και χάρη στο δύσκολο και σκληρό παρελθόν του στη σκοτεινή μεριά της ζωής, κάνει σωστή σκιαγράφηση κατά τη διάρκεια δικών και καταλαβαίνει με ποιους έχει να κάνει, θα τα καταφέρει όμως αυτήν τη φορά ή το ένστικτό του θα ξεγελαστεί από έναν πραγματικά σκληρό αντίπαλο; «Εγώ, όμως, είμαι συνήγορος υπεράσπισης. Έχω τον διάβολο στο πλευρό μου. Κι αυτός δεν παίζει έντιμα» (σελ. 461), λέει χαρακτηριστικά. Δικαστής στην υπόθεση είναι ο Χάρι Φορντ, ο άνθρωπος που διέβλεψε τις ικανότητες του Φλιν και τον ώθησε να ασχοληθεί με τη δικηγορία, προσφέροντάς του έτσι την ευκαιρία να απομακρυνθεί από τις λαμογιές και τις απάτες του πεζοδρομίου. Πόσο δύσκολο θα είναι να συνεχίσουν τη φιλία τους όταν έρχονται ενώπιος ενωπίω στα δικαστικά έδρανα;

Το «13» είναι ένα έξυπνο, ανατρεπτικό δικαστικό θρίλερ που εκτυλίσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και διαδραματίζεται μέσα σε ένα διάστημα πέντε μόλις ημέρων. Στο μυθιστόρημα δείχνεται ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένο το δικαστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να παγιδεύονται αθώοι και / ή να διαφεύγουν ένοχοι και μαθαίνουμε για τα στάδια επιλογής ενόρκων, την ψυχολογία τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δίκη, πώς αντιδρούν, τι σκέφτονται. Επίσης βρήκα έξυπνους τους συμβολισμούς που μπορεί να ανακαλύψει κανείς σε ένα δολάριο και μου άρεσε ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται αυτοί με τους φόνους. Μάρτυρες, συνήγοροι, αντίδικοι, ένορκοι, γραμματείς, δικαστές, αρχικές και τελικές αγορεύσεις, καταθέσεις είναι το πλαίσιο που συγκροτεί μια ιστορία γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Η υπεράσπιση θέλει ανεξάρτητα πνεύματα. Η εισαγγελία θέλει στρατιώτες. Πάντως, αυτό που πραγματικά θέλουν και οι δύο πλευρές είναι έναν ένορκο που αποφασίζει μόνος του, αφού ακούσει τους δικηγόρους και τους μάρτυρες» (σελ. 296).

«Η τέχνη της εξαπάτησης και η τέχνη της αντεξέτασης ήταν μία και αυτή» (σελ. 349).

Πάνος Τουρλής