Γαλατάς, η ιστορία του λιμανιού της Κωνσταντινούπολης

του Orhan Turker

Το βιβλίο περιγράφει ΤΑ ΠΑΝΤΑ για το λιμάνι του Γαλατά (σημερινό Καράκιοϊ) και συγκεκριμένα για το κομμάτι ανάμεσα στο Καράκιοϊ και τον Τοπχανέ, όπου η ρωμιοσύνη είχε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ξεκινάμε από σύντομη ιστορία της περιοχής και μετά αναλυτικότατα καταγράφονται: η δημογραφική διάταξη (ατράνταχτο τεκμήριο για την ελληνικότητα της περιοχής η βιβλιογραφία που παραθέτει αποσπασματικά ο συγγραφέας), ονόματα και επαγγέλματα Ρωμιών του Γαλατά (2 σελίδες!), εκκλησίες, αγιάσματα, σύλλογοι των Ρωμιών, νοσοκομεία, κοινωνική ζωή μέσα απο αποσπάσματα εφημερίδων, τζαμιά, αρμένικες εκκλησίες, συναγωγές, μοναστήρια, σχολεία και εκπαίδευση, επικοινωνία με άλλα λιμάνια, χρηματιστήριο και τράπεζες, επαγγελματίες που χάθηκαν, θέατρα, καπηλειά,μπαρ, οίκοι ανοχής, χαμάμ, το Τουνέλ, χαρακτηριστικοί τύποι της περιοχής, πυροσβέστες, ο παπά-Εφτύμ και τέλος οι απαλλοτριώσεις και οι κατεδαφίσεις.

Όλα παρουσιάζονται αναλυτικά και κατατοπιστικά, συνοδεύονται από αποσπάσματα βιβλίων και Τύπου της εποχής και μεταγενέστερα, από φωτογραφίες κλπ. Πολλές πληροφορίες, πολλά στοιχεία, η ιστορία μιας περιοχής που πλέον σήμερα έχει σβήσει κι έχει ερημώσει γενικότερα. Το μόνο μειονέκτημα του βιβλίου είναι η έλλειψη συμπερασμάτων, μιας και τα στοιχεία είναι άφθονα και θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν με ωραίο και συλλογικό τρόπο ώστε ο αναγνώστης να κλείσει το βιβλίο με μια συλλογική εικόνα του χτες και του σήμερα.

Πάνος Τουρλής