Γέτι, η δύναμη του ακόμη

της Μαρίνας Γιώτη

Το Γέτι είναι ο φανταστικός φίλος του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού αλλά μπορεί να πει μονάχα μια λέξη: Ακόμη. Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτό είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Η προηγούμενη, απλή και συνοπτική παράγραφος, δεν είναι σε θέση να δείξει τον όγκο της δουλειάς που έχει ρίξει η συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη ούτε το μέγεθος της δύναμης που θα αντλήσει ο μικρός αναγνώστης όταν του συστηθούν το Αγόρι και το Γέτι. Κάθε βιβλίο της είναι και μια διαφορετική περιπέτεια, γεμάτη ιδέες, νοήματα, συναισθήματα και αγάπη. Παρ’ όλο που έχω μεγαλώσει (βιολογικά), χάρη σ’ εκείνη ανακαλύπτω ξανά την παιδικότητά μου και διαβάζοντας τα κείμενά της γαλουχούμαι σχεδόν από την αρχή, μιας και μου θυμίζει σημαντικές έννοιες για τη συμπεριφορά και τη νοοτροπία του καθενός μας. Κάθε της βιβλίο είναι και μια σύνθετη αφορμή για συζητήσεις, βελτίωση και εκ νέου αντίληψη και κατανόηση, παρ’ όλο που δίνονται με ελάχιστο, άκρως προσεγμένο λεξιλόγιο. Έτσι κι εδώ, ένα αγόρι, χάρη στον φανταστικό του φίλο αρχικά, μιας και στη συνέχεια υιοθετεί τις συμβουλές του, σελίδα τη σελίδα γεμίζει δύναμη, αυτοπεποίθηση, θετική ενέργεια και ικανότητες που νόμιζε πως δεν είχε. Ξεκινάει αποθαρρημένος, δέχεται τα λόγια του Γέτι και τελικά κάνει πράγματα που δεν περίμενε ποτέ. Τέλος; Όχι, γιατί όταν ολοκληρώνεται η περιπέτεια, υπάρχουν χιλιάδες συναισθήματα στο μυαλό του παιδιού και δίνονται απανωτές αφορμές για δημιουργικές συζητήσεις με τους γονείς, τους φίλους, τους δασκάλους.

Η Μαρίνα Γιώτη δε διστάζει και πάλι να χρησιμοποιήσει σύνθετες λέξεις και να «πιέσει» με μαγικό τρόπο τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να παλέψουν, να προσπαθήσουν, να δουν πόση δύναμη έχουν μέσα τους. «Προσπάθησε», «Γύμνασε», «Δοκίμασε» και άλλες εμπλουτίζουν το παιδί και ταυτόχρονα του δείχνουν με συναρπαστική εικονογράφηση τη σημασία τους και το νόημά τους. Το Γέτι δεν παύει να λέει «Ακόμη» και δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο ριζικά αλλάζει μια αποθαρρυντική ή ηττώμενη πρόταση αυτό το επίρρημα. Τα παιδιά «πρέπει» να πιστέψουν στον εαυτό τους, να βρουν τις δυνάμεις τους, να γνωρίσουν καλύτερα τον χαρακτήρα τους, να προχωρήσουν στη ζωή, να είναι έτοιμα και πρόθυμα να δυσκολευτούν, αρκεί να μην το βάλουν ποτέ κάτω. Να παλεύουν και να μάχονται πάντα στο πλαίσιο της άμιλλας και στον αγώνα που δίνουμε όλοι για αυτοβελτίωση και αυτοπεποίθηση.

Δε χάνεις αν προσπαθήσεις, αντίθετα, κάτι μαθαίνεις από αυτό. Να μη φοβάσαι τα λάθη γιατί βοηθούν το μυαλό να μεγαλώσει. Δοκίμασε κι αν δεν τα καταφέρεις, δοκίμασε ξανά! Το Αγόρι σταδιακά αποκτάει όλα αυτά τα σημαντικά προτερήματα ενός σωστά δομημένου χαρακτήρα, με αποτέλεσμα το Γέτι να παίρνει όλο και λιγότερη θέση στη ζωή του. Κι αυτό το βοηθάει να μεταλαμπαδεύσει με τη σειρά του ό,τι έμαθε στους φίλους και τους συμμαθητές του. Ακόμη και η σελιδαρίθμηση είναι ένα παιχνίδι, μιας και μετράμε αντίστροφα από το τέλος προς την αρχή κι όχι κανονικά, όπως συνηθίζεται στα βιβλία. Γιατί; Μα είναι κι αυτό μέρος της παρότρυνσης στα παιδιά να φτάσουν ως το τέλος με τις δικές τους δυνάμεις, με πίστη και επιμονή! Εξαίρετη ιδέα και απόλυτα ταιριαστή με την κεντρική ιδέα του βιβλίου. Το γεγονός δε πως μια από τις εικόνες επαναλαμβάνεται σχεδόν αυτούσια, με το Αγόρι να έχει πάρει τη θέση του Γέτι και τα ασπρόμαυρα σπιράλ (οι μαύρες τρύπες του φόβου για αποτυχία ίσως;) να έχουν συμπληρωθεί από ένα διακριτικά πράσινο γρασίδι (μάλλον ο συμβολισμός της ελπίδας) δείχνουν πόσο μελετημένα είναι όλα στη νέα ιστορία της Μαρίνας Γιώτη, που δεν παύει να αγαπάει τα παιδιά, να τα προσέχει, να τα φροντίζει και να θέλει να τα βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους μέσα από πανέξυπνα κείμενα και υπέροχες εικονογραφήσεις. Στις τελευταίες σελίδες παρατίθενται επιπλέον πληροφορίες για τη σταθερή νοοτροπία που αντιδιαστέλλεται με τη νοοτροπία ανάπτυξης (τι ενδιαφέρουσες απόψεις) και με τις δυνατότητες του μυαλού που μπορεί να καλλιεργηθεί με τη βοήθεια των γονιών κυρίως.

Το «Γέτι, η δύναμη του ακόμη» είναι ένα εξαίρετο παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, πώς να βελτιωθούν μέσα από την προσπάθεια και πώς να εξελίξουν το μυαλό τους χωρίς να αποθαρρύνονται από την ηττοπάθεια και την αδυναμία.

Πάνος Τουρλής