Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης

του Βασίλη Παπαθεοδώρου

Η «Αύρα, το άλογο ολυμπιονίκης» είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Απρόσμενοι φίλοι», μιας σειράς που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα. Έτσι λοιπόν, ο καταξιωμένος συγγραφέας παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, κύριος Βασίλης Παπαθεοδώρου, συνεχίζει στη σειρά αυτή να διαλέγει πρωτότυπες, τρυφερές και συναρπαστικές περιπέτειες, όπως αυτήν του συγκεκριμένου βιβλίου.

Μια φορά κι έναν καιρό, στην εποχή της δωδέκατης Ολυμπιάδας (512 π. Χ.), υπήρχε ένα άλογο, η Αύρα, για τα ο οποίο ήταν περήφανος ο ιδιοκτήτης του, Φειδώλας. Τι το διαφορετικό άραγε να συνέβη την ημέρα της ιπποδρομίας; Για ποιο λόγο θεωρήθηκε ολυμπιονίκης το άλογο και όχι ο αναβάτης; Πόσο όμορφο και σωστό είναι να δείχνεις δυναμισμό, ηρωισμό και αυταπάρνηση, ακόμη κι αν υπάρχουν ση ζωή απρόσμενες εκπλήξεις και αναπάντεχες αναποδιές;

Η ιστορία είναι γραμμένη απλά αλλά ένιωσα την ένταση της δράσης και της περιπέτειας σχεδόν από την αρχή. Ο συγγραφέας επέλεξε να περιγράψει χαρακτηριστικές σκηνές από τους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας και ιδιαίτερα την ιπποδρομία στην οποία συμμετείχε η Αύρα. Οι συνθήκες της καθημερινότητας, οι ανατροπές και οι παραστατικοί διάλογοι είναι κομμάτια μιας ιστορίας που θα παρασύρει τους μικρούς αναγνώστες και θα τους μεταφέρει στη μακρινή αυτή εποχή.

Η εικονογράφηση της κυρίας Λίλας Καλογερή είναι ζωηρή και βοηθάει πολύ τη φαντασία των μικρών αναγνωστών στην αναπαράσταση της ιπποδρομίας και του σταδίου. Η πραγματική ιστορία της Αύρας στις τελευταίες σελίδες και οι εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για τους Ολυμπιακούς αγώνες είναι απαραίτητα συμπληρώματα για την εγκυκλοπαιδική επιμόρφωση των παιδιών.

Πάνος Τουρλής