Αταξίες στην τάξη: η πριγκίπισσα των Εφτά Θαλασσών

του Γιώργου Κ. Παναγιωτάκη

Το καταφχαριστήθηκα!Το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Έξυπνο, ανατρεπτικό, ανθρώπινο, διδακτικό, πολύ διασκεδαστικό! Για παιδιά από 8 ετών και πάνω που θα μάθουν καινούργιες λέξεις, θα γελάσουν, θα ξεχαστούν με την όμορφη εικονογράφηση και γενικά θα ζήσουν σκηνές της καθημερινής σχολικής τους ηλικίας.

Ώρα για εκδρομή! Η ωραιότερη στιγμή του σχολικού έτους! Ξεχνάμε τα τεστ, τα διαβάσματα, τις διδασκαλίες και φεύγουμε! Πάμε για μπάνιο, για βόλτες, για φαγητό, μακριά από το σχολείο και τις βαρετές ώρες των ατέλειωτων μαθημάτων. Και το νέο γίνεται ακόμη πιο ευχάριστο όταν στην Ακτή του Ανέμου οι συμμαθητές του Πάνου συναντούν τον καπετάν Αχάβη, έναν συνταξιούχο ναυτικό που αγωνίζεται να βρει το μυστηριώδες γιγάντιο χταπόδι και να το καμακώσει. Τα παιδιά θα επιβιβαστούν στη βάρκα του και θα ξανοιχτούν κρυφά. Εκεί τα περιμένει μια άσχημη έκπληξη! Οικολογικό περιεχόμενο, περιπέτειες, αγωνία και ανατροπές συναντούν τα παιδιά αυτήν τη φορά, σε ένα από τα πιο αγωνιώδη βιβλία της σειράς!

Αγαπημένη μου σκηνή, αυτή στην τάξη, λίγο πριν ανακοινωθεί η εκδρομή:

\"-Λοιπόν...Χτες πήγα να ψωνίσω θαλασσινά και είδα ότι ενάμιση κιλό κατεψυγμένο χταπόδι κοστίζει όσο τα 8/10 του κιλού του φρέσκου...Ο καταστηματάρχης μου είπε ότι το μισό κιλό του κατεψυγμένου κοστίζει 10 ευρώ...-Μισό λεπτό, κυρία...Ποιος σας πούλησε το μισό κιλό κατεψυγμένο χταπόδι 10 ευρώ; Αυτή η τιμή είναι πολύ ακριβή. Άλλη φορά να έρχεστε στο δικό μας κατάστημα, που το έχουμε πιο φτηνό...-Ιορδάνη, το πρόβλημα το έβγαλα από το μυαλό μου. Δεν έχει σημασία η τιμή...-Κοιτάξτε, κυρία. Αν πάτε στο ιχθυοπωλείο εδώ πιο κάτω θα το βρείτε 8, μπορεί και 8,5 ευρώ. Αν όμως έρθετε σ\' εμάς, θα σας το αφήσουμε 7,60. Αυτό σημαίνει ότι το κιλό θα το πάερετε 15,20. Αν πάλι θέλετε φρέσκο...-Αρκεί, Ιορδάνη...Πάμε πάλι από την αρχή. Χτες, λοιπόν, πήγα να αγοράσω ένα κιλό κατεψυγμένο χταπόδι από το κατάστημα του Ιορδάνη...-Πότε ήρθατε, κυρία;...-Δεν ήρθα, Ιορδάνη...έτσι το λέω, για το πρόβλημα. -Πάντως, αν είναι να έρθετε, να με ειδοποιήσετε από πριν...-Λοιπόν...θα λύσουμε ένα άλλο πρόβλημα. Ξεχάστε τα χταπόδια. Γράψτε, παρακαλώ. Ενάμιση κιλό πορτοκάλια κοστίζει...-Πορτοκάλια δεν έχουμε αυτήν την εποχή...Ακούσαμε την κιμωλία να σπάει πάνω στον πίνακα και είδαμε την κυρία Μαργαρίτα να γυρνά προς το μέρος μας\" (σελ. 12-13). Ε, η συνέχεια στο βιβλίο!

Άλλη μια πολύ όμορφη ιστορία, με ξεχωριστές προσωπικότητες παιδιών, χαρακτήρες και συμπεριφορές που σίγουρα τους συναντάς ακόμη και σήμερα στους σχολικούς διαδρόμους. Απλό κείμενο, όχι απλοϊκό, πανέξυπνο όμως και εύστροφο, με τις ανατροπές του και τις εκπλήξεις του. Ο συγγραφέας το διασκεδάζει και ο αναγνώστης το λαμβάνει αυτό το μήνυμα. Έτσι το παιδί διαβάζοντας για οικείες καταστάσεις που βιώνει σχεδόν καθημερινά, διασκεδάζει περισσότερο με τις γκάφες και τις περιπέτειες των συμμαθητών του Πάνου.

Ένα όμορφο, περιεκτικό και ιδανικό για παιδιά βιβλίο!

Πάνος Τουρλής