Ασ΄ το κι ας αποθάνει ή "Το νεραγδαλλαγμένο"

της Αντωνίας Μποτονάκη

«Ασ' το κι ας αποθάνει» ή «Το νεραγδαλλαγμένο» τιτλοφορείται το πρώτο βιβλίο της Αντωνίας Μποτονάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιβίσκος. «Ασ' το κι ας αποθάνει», λέει η Μα για το νεογέννητο παιδί της. Αυτό που αργότερα θα το πει και νεραγδαλλαγμένο, σαν να το πήραν οι νεράιδες και στη θέση του να άφησαν κάποιο άλλο. Το παιδί την αποκαλεί μονάχα Μα, διστάζοντας να της δώσει ολόκληρο τον τίτλο της μάνας. Στο βιβλίο «Ασ' το κι ας αποθάνει» η συγγραφέας περιγράφει τη σκοτεινή πλευρά της Κρήτης μέσα από τα μάτια μιας οικογένειας την οποία ερωτεύτηκε ο θάνατος και το κακό ριζικό. Μια πλευρά της Κρήτης που δεν έχει γνωρίσει ο σύγχρονος επισκέπτης του νησιού, μια και είναι αδύνατο να τη διακρίνει μέσα από τις μαντινάδες και τα όμορφα τοπία.

Μισό αιώρα πριν, όμως, στα ορεινά Σκοτιδιανά οι άνθρωποι δεν συγχωρούσαν, ούτε είχαν χρόνο για συναισθηματισμούς, εφόσον ο αγώνας για επιβίωση είχε προτεραιότητα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που το ξεκινάς και δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου, αν δεν φτάσεις μέχρι το τέλος, μέχρι την κάθαρση, να μάθεις πώς αυτή η ιστορία κατάφερε να φτάσει σε εσένα. Το πιο γοητευτικό από όλα, όμως, είναι ότι η ούτως ή άλλως ενδιαφέρουσα αφήγηση συνοδεύεται από τις ντοπιολαλιές που χρησιμοποιεί η συγγραφέας, από τα έθιμα που περιγράφει και τις λαϊκές δοξασίες των παλιών, που σε κάνουν να ταξιδεύεις ακόμα περισσότερο.

Λένα Βλασταρά
αναδημοσίευση από: metropolisnews