Απεβίωσε ο Stephane Hessel

stephane-hessel
Πολλοί ήθελαν να του κλείσουν το στόμα. Από σήμερα θα μιλάει μόνο μέσα από τα βιβλία του...
Απεβίωσε o ουμανιστής, μάχιμος πολιτικός, διπλωμάτης και συγγραφέας Stephane Hessel την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου.


Ο Stephane Hessel με το έργο του και τη στάση ζωής του εξέφρασε την αγάπη για τη ζωή αλλά και τη θετική του σκέψη απέναντι στα πράγματα.

Το έργο του έγινε η αφορμή να εμπνεύσει τα λαϊκά κινήματα σε όλη την Ευρώπη.

Η οικονομική κρίση ήταν μια αφορμή για να αποκαλυφθεί η κρίση της πολιτικής, των θεσμών και των ιδεολογιών που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος.

Ο Stephane Hessel, σε ηλικία 95 ετών εξακολουθούσε μέχρι το τέλος της ζωής του να αγωνίζεται γύρω από τα ζητήματα της πολιτικής ηθικής και της στάσης που πρέπει να κρατήσει ο σημερινός πολίτης. Δεν αρκεί, έλεγε,  να αγανακτούμε: ο καθένας μας οφείλει, ανάλογα με τις ευαισθησίες του, να δεσμευτεί στις μάχες της εποχής μας· για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην υπεράσπιση των αδυνάτων, εναντίον των ανισοτήτων και της καταστροφής του περιβάλλοντος...

Σταθερά αισιόδοξος, ο Stephane Hessel  πίστευε στην ανθρώπινη φύση και καλούσε τις νέες γενιές να αγανακτήσουν, να αγωνιστούν και να αντισταθούν στις σκανδαλώδεις συνθήκες που τους επιβάλλονται.

Ο Stephane Hessel γεννήθηκε τις μέρες της Οκτωβριανής επανάστασης, αλλά από την επανάσταση προτίμησε τον δρόμο της διπλωματίας και των διεθνών οργανισμών. Η εμπειρία του Β΄ παγκοσμίου πολέμου -κατά τη διάρκεια του οποίου δραπέτευσε δύο φορές από στρατόπεδο συγκέντρωσης- τον έκανε διεθνιστή και ευρωπαϊστή. Ο Hessel πίστευε στην επιτακτική ανάγκη της συσπείρωσης ώστε να προληφθούν καινούριες συμφορές, στην επιτακτική ανάγκη μιας διεθνούς οργάνωσης του κόσμου: έτσι, συνετέλεσε στη σύνταξη της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου το 1948, μια εποχή που θυμάται ως «την πιο φιλόδοξη της ζωής του», μιας και είχε την αίσθηση ότι «εργαζόταν όχι για την αιωνιότητα, αλλά για το μέλλον».

Τα πρόσφατα βιβλία του Αγανακτήστε! (πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία το 2010 και έγινε ένα τεράστιο ευρωπαϊκό εκδοτικό φαινόμενο φτάνοντας τα 1.500.000 αντίτυπα στη Γαλλία),  το Αγωνιστείτε! και Ο δρόμος της ελπίδας,  κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Πατάκη.