Αντίο Ιστανμπούλ

της Esmahan Aykol

H Eτζέ ζει μια δύσκολη ζωή με την οικογένειά της: τον αυταρχικό, γκρινιάρη και δύστροπο πατέρα και την πάντα σιωπηρή μητέρα της. Μετά από μακροχρόνια σχέση με τον παντρεμένο Ταϊμούρ, η Ετζέ πείθεται ότι την κοροϊδεύει κι αλλάζει πορεία. Πηγαίνει στο Λονδίνο για σπουδές. Έται η συγγραφέας ξεκινάει την ιστορία της για τις δυσκολίες της μετανάστευσης, τα προβλήματα που παρουσιάζονται με τις αρχές της χώρας, τις ευκαιρίες που δίνονται αν έχεις νόμιμα χαρτιά παραμονής και για τις φιλίες που εύκολα χτίζονται μεταξύ μεταναστών.

Μια απλή και όμορφη ιστορία, μας συστήνει έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, που ειδικά στην \"πολυ-πολιτισμική\" Αθήνα δεν αποτελεί ξένη εικόνα. Μια νέα κοπέλα έχρεται στην Αγγλία για να σπουδάσει και να δουλέψει. Βασικό πρόβλημα η γλώσσα, οπότε πρέπει να εξασκηθεί και να τη μάθει καλά. Άλλο πρόβλημα η διαμονή. Άλλο πρόβλημα η οικονομική διαχείριση. Ένα ένα τα βιώνει αυτά η Ετζέ, που με πείσμα, αγάπη και δύναμη τα ανταπεξέρχεται. Στήριγμά της μια οικογενειακή φίλη με την οποία συγκατοικούν και ο λατρεμένος της παππούς, που όταν πέθανε της άφησε ένα μεγάλο ποσόν για να το διαθέσει όπως εκείνη νομίζει. Με αυτό το πλεονέκτημα, η Ετζέ ζει όλα τα προβλήματα ενός μετανάστη στο Λονδίνο με κάποια σχετική απόσταση. Σπάνια χρησιμοποιεί τα χρήματα που έχει στη διάθεσή της κι αυτό για να βοηθήσει τους γύρω της. Πιάνει δουλειά, κάνει γνωριμίες, ερωτεύεται. Οι ιστορίες του Αρμένη παππού της από το Βαν, οι μύθοι και τα παραμύθια του τόπου του, η σφαγή των Αρμενίων, είναι γεγονότα που τα μοιράζεται με τους ανθρώπους γύρω της και αντλεί κι από αυτά δύναμη και σοφία.

Ένα όμορφο μυθιστόρημα, που καλύπτει όλες τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ένας Τούρκος ιδιαίτερα μετανάστης στο Λονδίνο, περιγράφει με γνήσιο ανατολίτικο χρώμα τους καιρούς και τα ήθη της Αρμενίας, μελετά εξονυχτικά την τέχνη και την τεχνική των αργυροχόων στο Καπαλί Τσαρσί της Κωνσταντινούπολης όπου μετακόμισαν οι παππούδες της Ετζέ και γεννήθηκε αργότερα η εγγονή τους. Και η Ετζέ σιγά σιγά συνηθίζει στο βροχερό Λονδίνο, αρχίζει να στήνει τη ζωή της ξανά από την αρχή, στην αγκαλιά ενός νέου άνδρα. Τρυφερό και νοσταλγικό διιαμαντάκι.

Πάνος Τουρλής