Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς του σιταριού

της Βασιλικής Μαρκάκη

Η Βασιλική Μαρκάκη, μετά την ελιά, βοηθάει τα παιδιά να γνωρίσουν τα οφέλη και τον ρόλο των δημητριακών στην καθημερινή μας ζωή. Σιτάρι, κριθάρι, βρόμη, σίκαλη και κεχρί είναι πολύ σημαντικά για τη διατροφή μας και έχουν πάρα πολλά μυστικά να μοιραστούν με τους μικρούς αναγνώστες. Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία έγχρωμων ολοζώντανων εικόνων, εγκυκλοπαιδικών ευσύνοπτων πληροφοριών και συναρπαστικών περιπετειών ξεδιπλώνεται η ιστορία των απλών αλλά τόσο σημαντικών αυτών φυτών από την αρχαιότητα ως τους ρωμαϊκούς χρόνους αλλά και μετέπειτα.

Μυθολογία και καθημερινή ζωή, στην Ελλάδα και ευρύτερα στον μεσογειακό κόσμο, αποκαλύπτουν τα μυστικά τους και η μάθηση γίνεται ευχάριστη, μιας και υπάρχουν χιλιάδες παιχνίδια και ανοιχτές ερωτήσεις που θα προκαλέσουν το παιδί να μάθει, να σκεφτεί, να διαβάσει, να διασταυρώσει και, γιατί όχι, να γελάσει. Ξεναγός σε αυτό το υπέροχο ταξίδι είναι ο Στάχης, «δημητριακό από σπορά θεϊκή»!

Τι ρόλο παίζει η θεά Αθηνά στην ιστορία των δημητριακών; Τι πουλούσε ένας φούρνος στην Αθήνα; Είχαν πίτσα στην Αίγυπτο; Πώς βοήθησε το εμπόριο στη διάδοση των σιτηρών; Τι νομοθεσία ίσχυε στη Ρώμη για το στάρι; Τι ήταν τα Ελευσίνια μυστήρια; Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις καλούνται τα παιδιά να απαντήσουν μέσα από ένα αξέχαστο ταξίδι γνώσης και αναψυχής.

Πάνος Τουρλής