Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά-Ανθολογία ιστοριών

Ο Στέλιος Ανεμοδουράς (1917-2000) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και εκδότης. Ξεκίνησε τη θητεία του στο χώρο των περιοδικών εκδόσεων με τη Μάσκα, όπου μαθήτευσε δίπλα στον Απόστολο Μαγγανάρη, και συνέχισε με τις δικές του εκδοτικές δραστηριότητες. Περιοδικά βραχύβια και μακρόβια, με τον Μικρό Ήρωα να τα ξεπερνάει όλα σε δημοτικότητα και αριθμό τευχών, ενώ τη δεκαετία του 1970, που πλέον η εικόνα άρχιζε να μετατοπίζει τον λόγο στα αναγνώσματα, έφερε στην Ελλάδα και για πάντα στις καρδιές των μικρών τότε αναγνώστών χάρτινους ήρωες όπως ο Μπλεκ, ο Μίστερ Νο, ο Τεξ Ουίλλερ, ο Λοχαγός Μαρκ κ. π. ά.

Ένα εξαιρετικό βιβλίο-φόρος τιμής κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως, την εταιρεία που αποτελεί φυσική συνέχεια του Περιοδικού Τύπου, τα ηνία της οποίας κρατάει ο εγγονός του σημαντικού εκδότη, Λεωκράτης Ανεμοδουράς. Υπέροχο, πολύχρωμο, ιλουστρασιόν βιβλίο, είναι η φυσική και αυτονόητη συνέχεια του προηγούμενου ομότιτλου βιβλίου που κυκλοφόρησε το 2015 από την Comics and Crosswords Publications. Όπως γράφει και στο Editorial ο κύριος Λεωκράτης Ανεμοδουράς: «Η κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου ήταν για εμάς ένα όνειρο ζωής... Όταν όμως ολοκληρώθηκε, κάτι έλειπε!»

Έτσι λοιπόν, γεννήθηκε αυτό το βιβλίο, που είναι γεμάτο από σπάνιες ή / και αδημοσίευτες ιστορίες των 15 πιο εμβληματικών χαρακτήρων που φιλοξένησαν τα περιοδικά του Στέλιου Ανεμοδουρά, μεγαλώνοντας τρεις γενιές αναγνωστών: Υπεράνθρωπος, Τάργκα, Μικρός Ήρως, Ταγκόρ, Μικρός Ιππότης, Μικρός Μπουρλοτιέρης, Γκρέκο, Μπλεκ, Μαρκ, Ζαγκόρ, Μίστερ Νο, Κάπτεν Μίκι, Τεξ, Δίκαιος και φυσικά Κοκομπίλ!

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη, αντίστοιχα με τις περιόδους της συγγραφικής και εκδοτικής πορείας του Στέλιου Ανεμοδουρά: στο πρώτο παρατίθενται οι περιπέτειες που ολοκληρώνουν στο τελευταίο τεύχος τους λαϊκά αναγνώσματα όπως ο Μικρός Ήρως, ο Γκρέκο κ. ά. (επιμέλεια και εισαγωγικό σημείωμα Γιώργος Βλάχος), με τον Κώστα Φραγκιαδάκη να δίνει νέα πνοή στην εικονογράφηση αυτών των τευχών (η τέχνη του είναι πολύ λεπτοδουλεμένη, δεν κοπιάρει, μένει πιστός στα χαρακτηριστικά του πρωτοτύπου και στήνει τον λατρεμένο μικρόκοσμο μεγάλων πλέον και μικρών με το δικό του στυλ) και στο δεύτερο παρατίθενται σε αυτοτελή μορφή επεισόδια από τα κόμικς που αγαπήσαμε όλοι: μια εικονογραφημένη από τον Βύρωνα Απτόσογλου και γραμμένη από τον Στέλιο Ανεμοδουρά ιστορία του Μπλεκ, η πρώτη ιστορία του Μαρκ, μια ιστορία του Ζαγκόρ σε σενάριο και σχέδιο Γ. Γκινοσάτη, καθώς και ολιγοσέλιδες ιστορίες των άλλων γνωστών χαρακτήρων (επιμέλεια και εισαγωγικό σημείωμα Νίκος Δημ. Νικολαΐδης).

Διαβάζοντάς το, έκανα ένα ταξίδι 360 σελίδων στις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων των δικών μου και άλλων συνομήλικων και μεγαλύτερων αναγνωστών. Ταξίδεψα στο τότε μέσα από τα αυθεντικά εξώφυλλα των περιοδικών και παρατήρησα ενδελεχώς τη σημερινή εικονογραφική απόδοση, να ψάξω να βρω διαφορές και ομοιότητες. Δε χόρταινα να ταξιδεύω στο σύμπαν των ηρώων που με μεγάλωσαν και μου χάρισαν τις πρώτες ηθικές πανανθρώπινες αξίες. Χάρηκα πολύ που ένα ταξίδι που τελείωσε τότε, μπόρεσε να συνεχιστεί στο σήμερα, χωρίς να εκμεταλλεύεται τα όνειρά μου και χωρίς να είναι μια ψεύτικη προχειροδουλειά. Οι δημιουργοί και οι απόγονοι σεβάστηκαν το παρελθόν, το μελέτησαν ενδελεχώς και το απέδωσαν-παρουσίασαν-κατέγραψαν με πολλή αγάπη, επιμονή και μεράκι.

Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τους επίμονους, ακάματους, αγαπημένους δημιουργούς αυτής της μελέτης Γιώργο Βλάχο και Νίκο Δημ. Νικολαΐδη;  Μεγάλη μου τιμή και χαρά να κρατώ άλλη μια άρτια και άψογη δουλειά! Αξίζει να έχετε και αυτό το βιβλίο στη συλλογή σας, γιατί είναι από τις καλές περιπτώσεις και προσπάθειες που γίνονται στην εγχώρια αγορά και πρέπει να τις στηρίζουμε. Μπράβο στους επιμελητές, μπράβο στον κύριο Λεωκράτη Ανεμοδουρά, μπράβο στον εικονογράφο και σχεδιαστή Κώστα Φραγκιαδάκη που ζωντάνεψε τόσο γλαφυρά και παραστατικά τους χάρτινους ήρωές μας! Πάω να το ξαναδιαβάσω (και αυτό)!

Πάνος Τουρλής